VEOLIA Iasi – Jaf legal, cu complicitatea autoritatilor

VEOLIA Iasi – Jaf legal, cu complicitatea autoritatilor

Putină teorie…

Cogenerarea e procedeul prin care un combustibil clasic este introdus într-o Centrală Electrică de Termoficare, adică într-o uzină în care energia chimică existentă în structura combustibililor (gaze, păcura, cărbune) este extrasă prin ardere, preluată ca energie termică în gaze de ardere, ca apoi să se realizeze încălzirea cu aceste gaze a unei cantități de apă, de obicei în cazanele energetice, unde rezultă abur fierbinte (circa 550 grade Celsius și 130 atmosfere, în majoritatea centralelor în sistemul clasic).

Aburul rezultat este transmis unui turbogenerator care transformă energia termică în energie mecanică, folosită la producerea energiei electrice – după care aburul rămas este transferat în boilerele de termoficare, unde încălzește agentul termic livrat populației urbane.

Motivele care impun folosirea sistemului centralizat sunt in ordine:

Eficienta economica • Posibilitatea tratarii centralizate a emisiilor poluante • Posibilitatea alternarii combustibililor • Punerea la dispozitia populatiei a unui sistem de incalzire lipsit de pericolul incendiului sau al exploziei • Punerea la dispozitia populatiei a unui mijloc de incalzire si preparare a apei calde menajere in mod simplu si fara costuri notabile de intretinere.

Ce vrea Europa

Pe plan european constatam actiunea sustinuta a Comisiei Europene in sensul promovarii si generalizarii sistemelor de incalzire centralizata bazata pe cogenerare. Actiunea este pe deplin justificata.

Directiva Europeana nr. 8 din 2004 motiveaza tarile Uniunii la dezvoltarea cogenerarii. In nota sa traditionala, Romania este la coada acestei actiuni, fiind ca de obicei plasata pe directia buna insa in sensul invers, deficienta de care suntem atentionati la fiecare reuniune importanta in domeniu.

De adaugat ca în cogenerare se realizeaza o importanta economia de energie.

Randamentele Centralelor de Termoficare

CET-urile romanesti pot lucra în cogenerare de înaltă eficiența, cu randamente de peste 70 la suta.

De ce?

Iată pierderile: 7% la cos, 3% prin peretii instalatiiilor, 4% pierderi in cenusa extrasa din focar, 12% servicii proprii. Total – 26 la suta maqxim pierderi de energie, deci eficiența e de peste 70 la suta.

Problema este ca in multe orase in care a supraviețuit, termoficarea a pus in spatele populatiei povara unei tarifari exagerate.

Termoficare „de stat” versus centrala proprie

T tehnic vorbind, e un nonsens sa oferi populatiei un serviciu public de interes general (cum este termoficarea) la preturi MAI MARI decât cel obtinut de cei ce folosesc centrale proprii.

Centralele murale de apartament produc o gigacalorie cu circa 180 de lei, din care 150 de lei reprezintă costul gazului metan.

În Iasi, populația plătește pentru o gigacalorie 268 lei – iaqr aceasta gigacalorie e produsa de un gigant (VEOLIA) care ne jefuieste LEGAL, cu acordul deplin al autoritatilor.

ANRE – prima piedica în respectarea legii…

Prin blocarea HG 1.069/2007 privind STRATEGIA ENERGETICA A ROMANIEI 2007-2020 (în care se prevad măsuri specifice cogenerarii, respectiv auditarea energetică a unităţilor de cogenerare) nu s-a mai realizat auditarea – ca atare nu s-au efectuat masuratori pentru identificarea paramatrilor termotehnici. Cu alte cuvinte, CET-urile merg pe cifre scoase din burta.

Mai mult, ANRE a fost atenționată, și i s-a pus la dispoziție, în 2009, o „Metodologie de stabilire a consumurilor de combustibil defaclcat pe energiile produse în cogenerare”, însă, timp de 7 ani, ANRE nu a fost capabil sa formuleze un raspuns!

Ei bine, ce face ANRE? Emite legislatie secundara. Adică emite regulamente menite sa pună ajute la punerea în practica a leislatiei primare (adică a legilor adoptate de Parlament). Însă prin legislatia sa secundara, ANRE ajuta, în fapt, producatorii de energie sa jefuiasca populatia.

Cum? Simplu. Ajutați de legislatia secundara gresit formulata, producatorii de energie au incalcat flagrant legislatia primara a Romaniei, fapt ce a dus la distrugerea bazei materiale din administrarea serviciilor publice de termoficare si a celei utile transportului si distributiei energiei termice; efectele se fac simtite in toata Romania. Exemplu: reteaua de distributie a Bucurestiului 1000 tone de agent termic pe ora.

Intra-n hora ICEMENERG

In incercarea de a gasi o solutie pentru depasirea colapsului iminent din termoficare, Primaria Bucuresti a comandat unui grup de institute de specialitate (compus din INSTITUTUL pentru CERCETAREA si PROIECTAREA GENERATOARELOR DE ABUR; INSTITUTUL pentru CERCETAREA si PROIECTAREA TURBOGENERATOARELOOR; INSTITUTULUI NATIONAL pentrut CERCETARI si MODERNIZARI ENERGETICE – coordonator), un studiu, pe care îl vom prezenta.

Astfel a apărut studiul DETERMINAREA CONSUMULUI DE COMBUSTIBIL GAZOS IN CONDENSATIE SI COGENERARE REALIZAT DE BLOCUL DE 50 MW ECHIPAT CU CAZANUL ENERGETIC C4 SI TURBINA DSL 50

Analiza consumurilor a fost facuta in conditiile stricte de proiectare pe schema termomecanica de proiect.

 

Rezultatele unui studiu…

A fost ales ca model pentru analiza blocul de 50 MW DSL 50 de la CET Progresu (identic cu cel de la HOLBOCA), considerand ca acesta – fiind dotat cu prize pentru termoficare industriala si urbana, precum si cu utilaje de conceptie din prima jumatate a secolului trecut – are consumurile energetice cele mai mari din dotarea cu turbogeneratoare a ROMANIEI.

Au fost analizate douazeci de regimuri de functionare in care s-a derminat consumul de gaze pentru producerea energiei electrice si consumul de gaze pentru producerea combinata a mai multor sarcini termice.

CONSTATARI:

1) consumul mare de combustibil la producerea energiei electrice justificat prin constructia masinii specializate in termoficare industriala.

2) In cazul sarcinilor combinate a devenit posibila stabilirea prin diferentiere a consumului de gaze naturale pentru producerea energiei termice.

S-A REUSIT ASTFEL STABILIREA CONSUMULUI REAL DE GAZE NATURALE PENTRU PRODUCEREA ENERGIEI TERMICE.

Acuratetea determinarilor prezentate anterior s-a certificat prin utilizarea tehnologiilor analitice de conceptie europeana aplicate ciclului termic analizat, tehnologii universal acceptate la nivel de analize comparate. Pentru asigurarea calitatii lucrarii, autorii au introdus pentru verificare la fiecarte sarcina diagramele cu parametri gazodinamici pe intreaga scahema de functionare.

Mentinand productia de energie electrica conform comenzii DEN si modificand productia de energie termica in limitele posibile la momentul citirii datelor, se observa corelarea intre energie termice livrata si consumul de gaze al blocului.

A rezultat o variatie a debitului de gaze consumate de bloc în limita a 40 mc/gigacal, cu abateri de circa 20 mc – funcție de zona energetica de funcționarea blocului.

S-A CONFIRMAT CONSUMUL MEDIU REAL DE 40 MC DE GAZE NATURALE PENTRU GIGACALORIA PRODUSA IN COGENERARE!

 

Putina matematica…

 

Considerand randamentul de extragere a caldurii in cazanul de la Holboca la nivelul demonstrat de 91% comparativ cu cazanul pe gaze din studiul celor trei institute de cercetare (de 93%) putem, acoperitor, adauga 5 procente cantitatii de gaze determinate in studiu ca sa exprimam echivalentul in carbune al consumului de gaze in regimurile de exploatare analizate.

Astfel: 40 mc gaze consumate pentru producerea unei gigacalorii in cogenerare X 10.000 Kcal/mc = 400.000 Kcal; la care adaugam 5% diferenta de randamente ale cazanelor de la gaze la cărbune, și rezulta 420.000 Kcal.

Dacă aceste 420.000 Kcal ar fi extrase din cărbune (cel folosit la Holboca are putea calorifica de 6000 Kcal/Kg), rezulta astfel 70 Kg cărbune pentru 1 Gcal produsa în cogenerare!

Repetam – 1Gcal produsa în cogenerare!

Pentru o gigacalorie produsa in afara cogenerarii, pe o centrala termica de cvartal, ardem 166 de kilograme de cărbune, iar cu randamentul acceptat (in ORDINUL ANRE 15/2015, de 86 la suta), rezulta ca pentru o gigacalorie produsa în afara cogenerarii se ard 193,3 Kg.

 

Cum suntem furati

 

Reamintim: trei institute de cercetare au demonstrat ca, în realitate, în cogenerare, pentru o gigacalorie se consuma 70 kilograme cărbune. Însă ANRE, prin ordinul 15/2015, decide ca in cazul producatorului VEOLIA HOLBOCA, 1 Gcal este produsa cu… 193.3 Kg carbune.

În bani, 70 kg de carbune din Holboca corespund, la un preț de 92 dolari tona și 20 la suta costuri de transport, aproximativ 31 lei. Cu alte cuvinte, 1 Gcal costa, la gardul CET, 31 lei.

Concluzia: în Iasi, pupilatia plătește de circa 8 ori mai mult, fără nici o justificare economica.

Mai mult, VEOLIA deconteaza la Primaria Iasi 1 gigacaloria (care e produsa in cogenerare cu cca 70 Kg de cărbune, așa cum am demonstrat mai sus) ca fiind produsa cu 193 Kilograme de cărbune.

Rezulta o facturare ILEGALA de peste 120 Kilograme de carbune pentru fiecare gigacalorie livrata populatiei. Aceasta acțiune este pracfticata de VEOLIA respectand, culmea!, legislatia. Legislatia secundara, mai precis, adică ordinile ANRE.

 

Furati… legal

 

Facturarea celor 193 kg carbune per gigacaloria livrata are la baza Ordinul ANRE Nr 15/2015, art. 6: „(1) Preţul de referinţă pentru energia termică produsă şi livrată din centralele de cogenerare de înaltă eficienţă este stabilit la nivelul preţului pentru energia termică livrată dintr-o centrală termică echivalentă”.

Însă ANRE, cu a sa incompetenta notorie de care a dat dovada timp de ani, a emis o legislatie gresita, în contradictie cu legislatia primara.

Mai mult, faptul ca Ministerul Energiei nu își indeplineste obligatia de a urmări propria legislatie e caracteristica guvernantei actuale, si demonstraza ca suntem furati, în fond, cu deplinul acord al ministerului și, în consecinta, a guvernului – care se face ca „nu stie”.

VEOLIA a încălcat astfel legile Romaniei, producand prejudicii uriase.

Decontarea de catre VEOLIA in factura transmisa POPULATIEI a unei cantitati de combustibil care nu a participat la producerea produsului termic vandut a dus la descarcarea de costuri a productiei de energie electrica produsa in cogenerare, cu consecintele: 1) VEOLIA a creat un prejudiciu financiar bugetului primariei (care, forțată de debransari, a majorat tarifele la termoficare) și 2) PRIMARIA IASI a subventinat din bani publici un produs destinat pietii.

Suntem in cazul unui AJUTOR DE STAT NEAPROBAT DE COMISIA EUROPEANA – fapt condamnat de legislatia europeana, ce poate declansa procedura de infrigement.

În plus, sunt încălcate si alte legi. Iată-le:

LEGEA 318/2003 a energiei electrice, ”Art. 59. – Agenţii economici care produc combinat energie electrică şi termică şi care comercializează cel puţin una dintre ele vor repartiza costurile între cele două forme de energie, potrivit reglementărilor aprobate de autoritatea competentă, fiind interzisă subvenţionarea încrucişată între cele două forme de energie”.

LEGEA energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012, „Art. 79 (5) Este interzisă subvenţia încrucişată între activităţile reglementate, precum şi între activităţile reglementate şi cele nereglementate ale unui operator economic. În cazul producerii de energie electrică şi termică în cogenerare de înaltă eficienţă sau din surse regenerabile de energie care beneficiază de scheme de sprijin instituite la nivel naţional, subvenţia încrucişată se analizează între activitatea de producere în cogenerare sau din surse regenerabile de energie care beneficiază de schema de sprijin şi restul activităţilor desfăşurate de operatorul economic”.

 

În loc de concluzii

 

ANRE a dorit să-și acopere deciziile prin legiferare. Or, astfel, ANRE le mai încălca încă odată, pentru ca legislatia secundara creeaza conditiile aplicarii legislatgiei primare, fără a avea competenta corectarii acesteia. în cazul de fata, este exact invers.

VEOLIA ar fi trebuit sa ia in calcul un tarif de livrare a energiei termice la nivelul a 30-40% din tariful pe care l-a cerut ANRE și, justificandu-si costurile reale, ar fi pretins si obtinut un bonus pentru cogenerare mai mare ca cel pe care l-a obtinut, situatia sa economica neavand de suferit din aplicarea unui tarif real pentru energie termica.

Urmare a respectarii normelor legale, VEOLIA trebuia sa masoare consumurile energetice de producție ale fiecarui tip de energie produsa în cogenerare (electrică, termica), și sa factureze nealterat consumurile realizate, indexate în plus/minus conform normelor UE.

Or, VEOLIA a preferat sa incalce legea, ca și alți producători de energie termica.

P.S. Primaria Iasi, si al ei conducător, Mihai Chirica, au fost deja atentionati asupra aspectelor (inclusiv penale) pe care le ridica continuarea practicilor VEOLIA. Pana acum Chirica a tăcut – explicatia fiind functiile si pozitiile pe care Mihai Chirica le-a avut în trecut în relatia dintre Primărie si VEOLIA/DALKIA. Ei bine, votati PSD! Astfel, Gigacaloria va ajunge la 500 de lei, iar bugetul Primariei se va injumatati doar din cota alocata incalzirii…