Umbra lui Nichita. La Iași

Umbra lui Nichita. La Iași

 

Șeful-licurici este, dacă nu știați, genul care – ca să-și arate strălucirea – are nevoie împrejuru-i de foarte multă umbră, pe care de altfel o și creează. În Iași, e genul pe care Nichita (amorezul suspendat din Primărie) l-a impus în cei 12 ani cât a guvernat orașul, și care a prins atât de bine încât foștii săi locotenenți nu se pot dezobișnui de întunericul și bezna în care se înghesuiau la pupat rotunjimile din dos ale primului edil.

NIKI-EVA-UMBRELA-an

Rămași fără tătuc (a cărui carieră politică s-a terminat cam abrupt), foștii locotenenți vor, acum puterea – grupați însă sub același stindard; e ”tabăra Nichita” din PSD Iași, care dorește controlul social-democraților peste care au ajuns șefi tocmai datorită lui Nichita, cu șanse reale de a pune mâna pe putere.

Să-i vedem:

Primul dintre primi este Victorel Lupu, președintele interimar al PSD Iași. Totodată președinte interimar al Consiliului Județean, Victorel este personajul șters care a populat fotoliile de șef pe la Finanțele județene, Finanțele locale sau la RAJAC/APAVITAL. Caracterizat drept mediocru, fără rezultate notabile, disciplinatul Lupu s-a lăsat remorcat ani la rând de ”locomotiva” Nichita, și a trecut neșifonat printr-un scandal generat fiului lui – beizadeaua fiind condamnată în trecut pentru șantaj. Ce e ciudat, la infinitivul Lupu, este nu vila de peste 200 de metri pătrați construită prin Miroslava, ci faptul că, de ani buni, actualul președinte trece, în 20013 sau 2015, în declarația de avere sume împrumutate unei firme radiată în 2006 (Diacora SRL – pe care lupu pare a o împrumuta ”în nume personal”).

Al doilea dintre primi este Cristian Stanciu – liderul consilierilor județeni PSD. Fiu al mult mai celebrului Anghel Stanciu (deputatul condamnat deja, la începutul anului, pentru conflict de interese, la 6 luni de închisoare cu suspendare), Stanciu jr. a uitat, prins în vâltoarea luptelor politice, să-și completeze corect declarația de avere – din care lipsesc dividendele obținute de pe urma celor patru firme (în afara FEG) la care Stanciu este asociat.

Un al treilea personaj este Mihail Gabriel Popescu – secretar executiv al social-democraților de Bahlui. Bondocul cetățean a fost artizanul devalizării SCDVV Iași, afacere pe care am prezentat-o tot în acest număr – ocazie cu care ar fi trebuit să fie anchetat de DNA.

Cei trei dețin controlul în actualul Birou Politic Județean Iași (BPJ), și, în actuala componență, îl pot reinstala pe Nichita la conducerea PSD.

Maricel, călare pe cai morți

Prezent la ultima ședință de birou politic PSD, în care s-a încercat găsirea unei soluții după îndepărtarea lui Nichita, Maricel Popa – falimentarul afacerist care, grație manevrelor politice ale lui Nichita a ajuns secretar de stat, s-a remarcat printr-un gest obscen adresat lui Cătălin Bulgariu, chestie care era să se lase cu un mic caft.

Pe scurt, cine e și ce a făcut pentru Iași Maricel? Nimic; grațiosul personaj a falimentat cam toate firmele pe la care a trecut, le-a înființat sau cumpărat pe doi lei de la stat. Însă asupra personajului vom reveni. Ei bine, Popa este stăpân peste fostul Vitalef SA (și există suspiciuni interesante privind activitatea firmei…) și susținător fervent al lui Nichita.

Aceasta este gașca (la care s-a afiliat și Laicu, șeful de Drumuri) care îl mai susține pe Nichita, și care vrea, cu orice preț, să rămână pe funcții. Stanciu dorește, nici mai mult nici mai puțin decât să ajungă președinte al CJ (instituție care coordonează cheltuirea a circa 100 milioane euro anual).

Vom reveni.

Daniel Vlas