Stimati Mickey Mousi ai politicii iesene din P.S.D., P.N.L., U.N.P.R. si alte partide

Stimati Mickey Mousi ai politicii iesene din P.S.D., P.N.L., U.N.P.R. si alte partide

Stimati Mickey Mousi ai politicii iesene din P.S.D., P.N.L., U.N.P.R. si alte partide si partidulete satelit , va invit la duel pe teme verzi si nu numai in contextul gandirii dvs. prioritar EGOcentrice (numarul de audieri D.N.A. o confirma statistic), desi ar trebui sa fie ECOcentrice conform cerintelor imperative si moderne ale vremurilor pe care le traim. Pe cetatenii IASIULUI ii invit la reflectie, actiune si gandul cel bun. Puterea din 4 in 4 ani e in mana dvs. pentru cateva ore nu o risipiti.

Deziderate ecologiste pentru orasul IASI :

– replantarea teilor pe Bulevardu Stefan cel Mare si Sfant.

– ecologizarea si modernizarea transportului in comun cu prioritate cel electric. Introducerea de mijloace de transport noi. Mentinerea acestora intr-o stare tehnica si de igiena adecvata.

– introducerea infrastructurii edilitare pentru masini electrice. Implementarea statiilor de incarcare. Introducerea de stimulente pentru proprietari (scutirea de impozit) si distribuitori.

– reciclarea selectiva, reala si supravegheata, a deseurilor menajere si industriale. Convingerea si stimularea populatiei cat si a agentilor economici de necesitatea imperativa a sustenabilitatii activitatilor prin recuperarea materialelor.

– controale drastice asupra factorilor poluanti cu precadere cei industriali pe toate palierele apa, aer, sol, fonic, etc. Incurajarea agentilor economici prin acordarea de facilitati in acest sector pentru respectarea normelor de mediu. Incurajarea compostarii gunoiului organic si folosirea ingrasamintelor obtinute pentru spatiile verzi.

– oprirea distrugerii spatiilor verzi si amenajarea superioara a celor existente. Oprirea abuzurilor din Comisia de Urbanism a Primariei, stimularea si inzestrarea celor care se ocupa de spatii verzi. Obligativitatea supermarketurilor de a planta pomi in parcarile proprii.

– crearea de centre de imprumutat unelete gratuit pentru ingrijirea spatiilor verzi apartinand de Asociatiile de locatari. Donarea catre Asociatiile de locatari de puieti, seminte si alte materiale necesare.

– micsorarea consumurilor energetice a infrastructurii locale si implicit a poluarii si pierderilor financiare generate comunitatii. Introducerea iluminatului cu led-uri, incurajarea programului “casa pasiva”, continuarea investitiilor intr-un mod transparent si neviciat la CET-uri si reteaua de distributie.

– incurajarea si subventionarea instalarilor de panouri solare, stimularea furnizorilor locali de energie de a primi in retea micii producatori de energie verde.

– continuarea programului de semaforizare inteligenta in asa fel incat sa scada nivelul de noxe, consumul de carburant, timpii de asteptare pentru autoturisme.

– construirea unei mici baze de permacultura cu acces pentru cetatenii doritori.

– incurajarea cursurilor de ecologie si civism in gradinite, scoli, licee, facultati.

– sporirea gradului de curatenie a orasului, imprejurimilor si zonelor de agrement. Programe de educare a cetatenilor, constructia de pubele selective cat si controlul si amendarea celor ce nu respecta normele de convietuire in comun.

– Iinstituirea unui serviciu de Politie a Animalelor in cadrul Politiei Locale care sa previna abuzurile asupra animaleleor si sa protejeze populatia de eventuale neplaceri provocate de acestea. Inbunatatirea tratamentului animalelor fara stapan. O mai buna colaborare cu iubitorii de animale si cabinetele veterinare. Reabilitarea Pietei de Animale din Podul de Piatra.

– atragerea de fonduri pentru bugetul local de la cetateni (obligatiuni, crowd funding), de la Uniunea Europeana si bugetul national pentru finantatrea liniilor enumerate mai sus.

– cooperarea mai buna cu societatea civila, ONG-uri, institutii ale statului locale si centrale, institutii de invatamant si cercetare pe probleme de mediu si socio-economice. Accentul obligatoriu pe tehnologii moderne.

Lista este deschisa, puteti contribui cu idei.

Al dvs.
Franco Dan Frunzetti