Scandalul DALKIA: Dusmanul primarului Nichita a lovit naprasnic. Averea tuturor iesenilor este in pericol

Scandalul DALKIA: Dusmanul primarului Nichita a lovit naprasnic. Averea tuturor iesenilor este in pericol

• Totul a plecat de la o plangere penala pe care municipalitatea a facut-o impotriva patronului unei societati • Cel vizat a depus la instanta la sfarsitul saptamanii trecute o cerere care poate baga Iasul in haos si in faliment • In joc sunt zeci de milioane de euro

Razboi dur intre lichidatorul Corneliu Mititelu si municipalitatea ieseana. Problema este ca de acest razboi care include si un joc al orgoliilor a inceput sa aiba ca miza soarta intregului oras, viata a sute de mii de ieseni. Astfel, la sfarsitul saptamanii trecute societatea de practicieni in insolventa Management Organizare si Lichidare SRPL (MLR), patronata de Corneliu Mititelu, a depus la sectia de contencios-administrativ a Tribunalului Iasi o cerere prin care solicita anularea contractului prin care societatea Dalkia a concesionat serviciul de termoficare. Mai mult, Mititelu solicita ca Dalkia sa predea imediat catre CET toate instalatiile cu ajutorul carora produce agent termic. Mititelu cere ca toate instalatiile sa fie lasate in “deplina proprietate si posesie”.

Cererea a fost inregistrata pe 6 februarie a.c. si a fost inclusa in dosarul nr. 880/99/2015 in care nu s-a stabilit nici macar un prim termen de judecata. In cererea respectiva MLR mai arata ca valoarea activelor preluate abuziv de la CET si predate catre Dalkia este de circa 17 milioane euro. Mai mult, MLR cere municipalitatii si Dalkia sa plateasca dividente si alte despagubiri pentru perioada in care a folosit respectivele instalatii adica din 2012 si pana in prezent. Daca cererea lui Mititelu va fi admisa, consecintele pentru oras vor fi dramatice. In primul rand, iesenii racordati la sistemul centralizat de termoficare vor ingheta de frig in apartamente.

Asta deoarece SC CET Iasi SA se afla in faliment si nicio alta societate din Iasi nu poate obtine licenta de producere si furnizare agent termic. In al doilea rand, in aceasta situatie Dalkia va putea executa silit municipiul Iasi. Asta deoarece inainte de a incheia contractul cu municipalitatea Dalkia a cerut Consiliului Local sa ofere niste garantii imobiliare la incheierea contractului. Francezii au primit drept garantii trei terenuri de pe strada Cicoarei, o parte din corpurile “Piramidei lui Dubet”, spatii comerciale de pe soseaua Nicolina, bulevardul Anastasie Panu, strazile Bacinschi, I.C. Bratianu, bulevardul Independentei si Piata Unirii, poligonul din Bucium intins pe aproximativ 60 mii metri patrati, precum si hotelul municipal din Piata Alexandru cel Bun. Conform contractului, daca afacerea pica din motive ce nu tin de Dalkia, cum este si cazul de fata (prin pronuntarea unei hotarari judecatoresti), francezii pot primi in proprietate bunurile puse drept garantie.

Totul a plecat de la o plangere penala

Razboiul dintre primarul Gheorghe Nichita si Mititelu a plecat de la o plangere penala pe care municipalitatea a facut-o la DNA impotriva lichidatorului. Primaria l-a acuzat pe Mititelu ca a vandut abuziv mai multe instalatii ale centralei de termoficare fiind vorba despre sisteme absolut necesare producerii agentului termic. Ulterior, DNA – Serviciul Teritorial Iasi a transmis ca in acest dosar a inceput urmarirea penala “in rem”, adica asupra faptelor. Dupa aceasta plangere penala Mititelu a pornit atacul. In primul rand si in dosarul de insolventa al SC CET Iasi SA. MLR a cerut judecatorului sindic sa emita o hotarare prin care sa dispuna ca instalatiile care sunt folosite acum de Dalkia sa se intoarca in patrimoniul societatii de termoficare.

“Cu toate ca bunurile sunt folosite de un tert subcontractant al paratului (Primaria Iasi – n.r.), noul operator de serviciu public caruia municipiul Iasi i-a transmis dreptul de folosinta asupra bunurilor (Dalkia – n.r.), iar valoarea bunurilor se diminueaza treptat din cauza uzurii, SC CET Iasi SA nu a obtinut niciun beneficiu. In consecinta va rugam sa dispuneti obligarea paratului la predarea bunurilor astfel cum aceastea sunt evidentiate in situatia mijloacelor fixe de la CET”, se arata in cererea depusa de Management Reorganizare Lichidare (MRL) la Tribunalul Sindic.

Mai mult decat atat, firma lui Mititelu solicita municipalitatii unele despagubiri pentru intreaga perioada in care Dalkia a folosit reteaua de termoficare in detrimentul SC CET Iasi SA. “Solicitam obligarea paratului la plata unor daune moratorii si dobanda legala calculata asupra valorii contabile a bunurilor”, a mai aratat administratorul judiciar.

De asemenea, in solicitarea depusa la Tribunalul Sindic, MLR solicita municipalitatii sa plateasca o factura totala de 23.646.059 lei, adica circa 5,3 milioane euro, pentru intreaga perioada in care retelele de termoficare au fost folosite de Dalkia si nu de CET. Acesti bani trebuie sa ajunga in conturile CET. MLR mai adauga ca ar putea sa vanda municipalitatii retelele si centrala contra unei sume de 29 milioane euro. “Va rugam sa obligati reclamanta la plata contravalorii bunurilor revendicate 1.299.950.700 lei, precum si la obligarea platii contravalorii reparatiilor in suma de 164.922.573 lei”, se mai arata in cererea depusa de Mititelu. Magistratii ieseni de la Tribunal urmeaza sa decida in urmatoarea perioada asupra cererilor depuse de Mititelu.

 

sursa: BZI

Leave a Reply