„ROMANII AU TALENT” și un GUST AMAR.

„ROMANII AU TALENT” și un GUST AMAR.

Am urmarit aseară începutul finalei la “marele spectacol”.
Ca profesionist, am mirosit că prin formarea echipelor din semifinale, s-a urmarit eliminarea de valori reale.
Bineânţeles ca la un eventual comentariu negativ, scăparea ar fi că telespectatorul a decis. Voi face o paranteză pentru a fi priceput, pentru că va urma un exemplu ce aş dori sa fie luat ca atare.
. Cu vreo 15-16 ani în urmă, am nimerit in faţa Palatului din Iasi de 1 Iunie. Aveau loc concursuri de trotinete si desene pe asfalt. În afara perimetrului salivau copiii de oameni „obişnuiti”. În concurs, erau copii de oameni cu bani.
Pentru orice om cerebral, se simţea organizarea evenimentului pentru un anumit segment de participanţi. Am jurat ca voi face ceva pentru copiii Iaşului de ziua lor. Aşa că un DECENIU – 10 ani consecutiv – am organizat o forma de concurs de pescuit pentru “amaratii” care nu aveau acces la manifestarile “şmecherilor”. Am avut intre 80 si 200 de copii în cei 10 ani, asistati de Serviciul de Ambulanţă – pentru cazuri de urgenţă – copii care au primit în mod egal, nu dupa alte criterii, medalii, dulciuri şi diplome.
Am încercat sa repar o nedreptate în care unii erau copiii voştri, iar la concursuri participau „ai nostri”.
ACUM ca am terminat paranteza lunga revin la „marea” emisiune „Romanii au Talent”. Eram un telespectator fidel sa zicem al acestui post, părea din punct de vedere profesional apropiat de adevarata misiune a omului de televiziune. De aseara l-am scos din grila mea de programe .
Şi să revin la paranteza de mai sus făcută pentru a demonstra ca iubesc copiii şi oamenii bătrâni mai mult decât orice. Aseara am văzut şi am simţit cum se manipulează un vot public prin formarea de grupe semifinale, pentru a aduce spre câştig ceva care poate avea, sau nu, valoare!
Am urmarit o echipa de puşti – rockeri cu o mică solistă – care mi-a reamintit de anii cand vazusem la Palat că unii au acces, iar alţii (ca şi mine în situaţia de atunci), sunt doar privitori.
Am vazut nişte copii împinşi din spate de banii parintilor, de la ţinută şi până la instrumente şi vă asigur că mă pricep. De la degetele pe grif la un do7, re-minor , do-minus sau plus si nu numai, până la reguli de armonie sau compozitie, ghitară solistica, ritmică sau bas. Şi chiar daca nu mai cant de zeci de ani pe scenă, am zilnic o ora de studiu rezervată, pe care o pot dovedi cu bătăturile de la degete.
Şi cum vă spuneam, am urmarit aceşti micuti in semifinală şi în finală, lucru care m-a hotarat sa elimin PROTV-ul din banda televizorului meu.
Puştii excelau. De la imbracamintea inacesibilă multora de varsta lor – dar nu numai – ca valoare în bani şi până la instrumente.
Copilaşii, pe armonie sunau binisor, dar nu de semifinală sau mai abitir de finală şi o puştoaică isteaţă – care cânta „de sub ton” în semifinală si chiar în finală, s-a mai redresat puţin spre sfârşit.
Copii talentati, nu contest, dar nu pentru nivelul la care s-a manevrat ascensiunea lor. De la „soloul” micutului nostru iesean dintr-o alta emisiune – cu „Hotel California” care a determinat ulterior colaborarea cu Nicu Covaci si SFINX – la micutii de aseara, ani lumină! Accentul pe solo baterie, faţă de…. nu mai dau exemple şi până la gratularea acestor finalişti de catre juriu, mi-a lasat un gust amar. PĂRINTI – TAŢI ŞI MAME DE COPII – nu cu banii voştri în ai îmbrăca şi utila stă valoarea lor!
VALOAREA REALĂ nu are preţ, nu se cumpără cu bani – şi din pacate ea este marginalizată şi ignorată.
Nu mai daţi copiii la balet că aşa este moda. E bun, poate cânta şi la frunză sau solz de peşte, sau pană de cioară. Nu mai luati şansa VALORILOR ADEVARATE! Vom rămâne cândva fără energie electrică şi din lipsa calculatoarelor şi efectelor electronice, aceşti copii “sponsorizaţi” vor suferi, se vor trezi si vă vor acuza.
Oricum, micuţilor de aseară le urez tot binele şi succesul din lume. Dar lasaţi-i să muncească şi nu mai fiţi umbră în urma lor.
Pentru PROTV – dacă anterior v-am dat o notă de 2 – pentru aseară va las repetenţi. Apropo şi ADIO.
COSTEL ARNĂUTU