Romania incalca conventiile internationale prind coruptia

Romania incalca conventiile internationale prind coruptia

Fie cazul unui oarecare Dragnea. Gasit vinovat si condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul “Referendumul” (pentru folosirea influentei sau autoritatii de catre o persoana ce detine functii intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite), Dragnea este acum seful PSD (partidul guvernamental care conteaza, de fapt), prim-manevrant al lesei agatate prim-ministrului, al treilea om in stat, presedinte al Camerei Deputatilor si vedeta televiziunilor nationale. Condamnarea sa NU A CONTAT, iar “dorinta suverana” a poporului a transformat, practic, un puscariabil un condamnat in principalul oponent al lui Iohannis.

Insa faptul ca PSD a acceptat, senin, ca Dragnea sa-si continue cariera politica (si, ca urmarea, instalarea acestuia in parlament) duce Romania in postura unui stat care nu respecta conventiile internationale, conventii la care este parte.

Iata art. 30 (din care am spicuit ceea ce conteaza) din Legea nr. 365/2004 pentru ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei (adoptată la New York la 31 octombrie 2003):

ART. 30 Urmăririle judiciare, judecata şi sancţiunile

1. Fiecare stat parte face ca săvârşirea unei infracţiuni prevăzute de prezenta convenţie să fie pasibilă de sancţiuni care ţin seama de gravitatea acestei infracţiuni.

Observatie: in cazul lui Dan Sova, ajuns de asemenea in Parlament, ca si in cazul lui Vosganian, nici nu s-a mai ajuns la tribunal…

2. Fiecare stat parte ia măsurile necesare pentru a stabili sau menţine, conform sistemului său juridic şi principiilor sale constituţionale, un echilibru adecvat între orice imunitate sau orice privilegiu de jurisdicţie acordat agenţilor săi publici în exerciţiul funcţiilor lor şi posibilitatea, dacă este necesar, de a cerceta, urmări şi judeca efectiv infracţiunile stabilite, prevăzute de prezenta convenţie.

OBS: in traducere libera, asta ar insemna ca privilegiile acordate parlamentarilor (adica “agentii publici”) nu opereaza in fata cercetarii, urmaririi si judecarii infractiunilor privind coruptia. Or, in Romania, zeci de cazuri arata ca acest articol nu este respectat!

3. Fiecare stat parte se străduieşte să facă astfel încât orice putere judiciară discreţionară conferită de dreptul său intern şi aferentă urmăririlor judiciare pornite împotriva persoanelor pentru infracţiunile prevăzute de prezenta convenţie să fie exercitată în scopul optimizării eficacităţii măsurilor de investigaţie şi reprimare a acestor infracţiuni, ţinând seama de necesitatea de a exercita un efect de descurajare în ceea ce priveşte săvârşirea lor.

OBSERVATIE: articolul de fata este, iarasi, fara putere in Romania, intrucat STATUL nu numai ca NU A OPTIMIZAT SI REPRIMAT CORUPTIA, ba chiar a protejat coruptii – permitand intrarea pe liste electorale a celor acuzati!

7. Atunci când gravitatea infracţiunii o justifică, fiecare stat parte, în măsura compatibilităţii cu principiile fundamentale ale sistemului său juridic, urmăreşte stabilirea de proceduri care să permită decăderea, prin hotărâre judecătorească sau printr-un alt mijloc corespunzător, pentru o durată fixată prin dreptul său intern, a persoanelor recunoscute vinovate de infracţiunile prevăzute în prezenta convenţie din dreptul:

a) de a exercita o funcţie publică;

b) de a exercita o funcţie într-o întreprindere al cărei proprietar este în parte sau majoritar statul.

OBSERVATIE: articol incalcat, iarasi, de statul roman, prin simplul fapt ca, in continuare, zeci de parlamentari, funtionari publici sau primari ocupa in continuare demnitati de stat sau functii publice!

Concluzia: Romania lui Dragnea incalca o conventie la care este parte.

FAPTA