Relu Fenechiu – prima baita de multime. Pardon, de maro

Relu Fenechiu – prima baita de multime. Pardon, de maro

Proaspat iesit de la tambal, unde-a meditat ca sa ne scrie (ce onoare!!!) teribila carte stiintifica “Itinerarii Duhovnicesti”, dar si cu o inventie in port-bagaj (care i-a scurtat, nu-i asea, vacanta la zabrele), neneaca politicii de Bahlui, Relu Fenechiu, cel mai cel din toate timpurile politician, s-a dedat placerilor publice la Rediu.

Loc in care – dupa ce si-a frotat feromonii pe codul penal – a tinut o cuvantare publica la care-au luat (sau “au loat”, ca sa fim pe intelesul gigantului de “pozonar” Maruntel Popa) parte viermustele politicii locale.

Cu alte cuvinte, Relu Fene a poftit la o baita de multime, organizata de primarul de Rediu, Vasile Haidau – liberal convins si feroce burta-ganditor al urbei din coasta Iasului, si “onorata” de politrucii si atarnacii mai-marilor ex-uselisti ai judetului.

N-ar fi fost nimic anormal (pentru ca dreptul la libera “iesprimare”) e constitutional, daca manifestarea n-ar fi fost sponsorizata din bani publici. Tambalaul cu evidente accente schizo s-a numit “Sipetul Bunicii”, si a fost sponsorizat de primaria condusa de Haidau si de… Consiliul Judetean – adica de catre acelasi gigantic maruntel Popa.

Si acum, sa traducem.

Un fost puscarias urca pe scena unei manifestari publice, sponsorizata oficial de institutii ale administratiei (deci – de catre stat) si tine cuvantari unor politicieni in functie.

Chestie MARO, ca sa nu folosim cuvantul “rahat”. Te-ai facut maro, domnule Popa – pentru ca ai permis ca la manifestarea asta sa tina prelegeri un puscarias iertat de-un rest de pedeapsa; una dintre DATORIILE domniei tale este sa aperi nu doar demnitatea functiei pe care din intamplare o ai, ci si ideea de LEGALITATE; probabil insa ca nu doar aceste chestiuni iti sunt straine – odata ce prezinti toate semnele unui cetatean persecutat de idei si de limba romana. Cat despre ceilalti politruci prezenti, se pot lauda acum ca au asistat la una dintre reprezentatiile care-i definesc: AU ASCULTAT un fost puscarias, in cadrul unei manifestari platite DIN BANI PUBLICI. Chestie care ii va duce acolo unde le este locul – in acelasi maro din care-au iesit.

Trecand peste mizeria pe care o afiseaza public respectivii, intrebarea e: care e motivul pentru care Relu a cuvantat tocmai in parohia lui Haidau? Ce relevanta are acest lucru?

Pai are.

Nu vom vorbi acum despre hectarele fostului CAP, disparute din hartii si reaparute prin averile unor mari latifundiari. E un subiect sensibil si greu. Vom face referire doar la feciorul edilului, Radutu Haidau, de profesie consilier juridic – care-si castiga banii lucrand la diverse firme.

Prima e FC Logistic SRL; arondata intereselor famigliei Prisecaru (reamintim ca Tereza Prisecaru a fost anchetata de DNA si ulterior condamnata pentru afaceri, sa le zicem asa, nasoale), firma in cauza s-a pomenit cu Radutu – care a venit sa o inlocuiasca pe Marcelina Rediu. Adica sora Terezei. Adica Radutu este foarte bine vazut si un important al famigliei Prisecaru.

O a doua firma in care Radutu presteaza a fost CONSENDO SRL – fosta CONEX Trading. Adica tot famiglia Prisecaru.

Ca paranteza: la FC Logistic, patron – adica detinator al partilor sociale – este o alta firma a Prisecarilor; se numeste Imperia Development. Se ocupa, printre alte zeci de activitati, cu dezvoltarea imobiliara.

Bref: Rediu este o comuna in care se construieste mult.

Urmarea: retelele de utilitati trebuie extinse, pe bani publici – chestiune care, in Consiliul Judeten, trebuie sa treaca pe la agramatul domn Popa. Maricel Popa, ca sa fim exacti. Si trebuie votata de PSD plus PNL plus cine dumnezeu are interese in firme de constructii. Adica intelegem cu totii ca este o afacere.

Consecinta 1: cineva trebuie sa construiasca. Faptul ca exista in Rediu firma Haidu Construct SRL (aflata deocamdata in hibernare), la care actionar unic este acelasi Radutu e doar o coincidenta. Dupa cum tot o coincidenta este si existenta, in aceeasi comuna, firmei “La Haidau” SRL – despre care nu dorim a pomeni nimic. Dupa cum faptul ca nenea Relu are o gramada de firme care se ocupa cu constructii si alte asemenea e tot o coincidenta. Sau ca Imperia Development SRL (la care Radutu e o rotita importanta) se ocupa cu imobiliarele e tot o coincidenta.

Consecinta 2: pentru ca zona se dezvolta, nu-i asa, alcatuirea numita “GAL Rediu Prajeni” va avea pe ce cheltui paralele europene la care tanjeste si pentru care depune tot felul de proiecte. Sau asa se lauda – daca e sa privim la situl propriu. GAL inseamna “Grup de Actiune Local” si este alcatuirea juridic recunoscuta ca fiind o asociere dintre autoritati ale statului, admnistratii publice, firme, asociatii si tot asa; scopul este, evident, cresterea competitivitatii economice, a nivelului de trai, a imbunatatirii muncii, a combaterei secetei si a berbuncului albastru de campie sau a oricaror altor ciudatenii care populeaza infierbantatele minti a celor ce compun poeziile astea menite a aduce fonduri UE.

Or, in GAL Radiu-Prajeni, gasim cam aceleasi nume: pe Haidau tata&son, plus firma despre care nu am dorit a comenta nimic. Ce e frumos e ca paralele (daca vor veni, si proiectele vor fi apostilate si inaintate si aprobate si finantate si apoi verificate etc etc) sunt controlate de APIA/AFIR. Institutie la care lucreaza, ca piesa importanta… Marcel Rediu. Adica sotul Marcelei Rediu – adica cumnatul lui Prisi. Adica fostul partener de afaceri al patronilor lui Radutu. Este, desigur, doar o bizara coincidenta, nu-i asa?

Cat despre Maricel Popa, si rolul lui de maroniu in toata afacerea asta, de spus ca, prin tinerete (ei bine, DA, Maricel Popa a fost candva si tanar – intr-o perioada in care limba romana nu era importanta, monta telefoane si visa sa cumpere Tehnoton cu ajutorul simpatiei lui Gheorghe Plesu…) a fost coleg de afaceri cu Prisecarii, cu care chiar a avut si afaceri/firme comune. Dar acesta este alt subiect – si, va asiguram, unul spumos.

Concluzia: avem o clasa politica DE RAHAT. Toti cei care au participat la porcaria cu pricina ar trebui sa-si prezinte demisia, sau sa fie demisi.

Se aude, domnule prefect?

Daniel VLAS – FAPTA

Leave a Reply