Primaria Iasi – vicele Harabagiu acopera teparii

Primaria Iasi – vicele Harabagiu acopera teparii

Memento: scriam, in cele doua articole anterioare, despre afacerile cu spatiile comerciale ale Primariei, “maritate” unor tepari din Iasi prin licitatii ale caror caiete de sarcini nu sunt respectate.

Concret – consilierul judetean Taraboanta se inscrie la o licitatie cu firma sotiei (ONIX Iasi SRL), si castiga, desi in caietul de sarcini se specifica expres ca nu pot fi admise fie firme care au datorii la bugetele de stat, fie administratorei ce au si alte firme cu datorii; or, familia Taraboanta este, deja, celebra in acest sens, pentru ca au detinut si administrat firme ce au lasat bugetului local si de stat amintiri de nesters – prin datoriile acumulate si imposibil de recuperat. Mai mult, fostele patiserii Demetrela – operate, nu se stie cum, de Prima Food (una dintre multele firme ale lui Taraboanta), nu figureaza nici macar pe lista autoritatii de reglementare in alimentatia publica, recte Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), fara de care nu ar trebui sa functioneze nici macar o covrigarie.

Adus la cunostinta primarului Iasilor, Mihai Chirica, sesizarea contestatarului nu a primit nici o replica; in schimb, cea depusa la registratura nou-infiintatei Directii de Exploatare a Patrimoniului (DEP) a generat un raspuns, din care citam: “Ofertantul ONIX Iasi SRL a depus toate documentele necesare pentru participarea la licitatie, conform caietului de sarcini; alte aspecte prezentate de dumneavoastra in contestatie, ce nu fac obiectul procedurii de licitatie, (…) nu pot fi considerate relevante”.

Si, gratios ca o libelula pe rahat, contestatia e respinsa “cu stima” de presedintele comisiei de licitatie, respectiv viceprimarul Gabriel Harabagiu.

harab009

 

Fals, uz de fals sau uzurpare de calitati oficiale?

 

Un raspuns obtuz; iata si contestatia – ca sa demonstram ca vicele Harabagiu minte, si inca minte prost; pentru ca in actul inaintat catre DEP nu exista, in fond, “alte aspecte ce nu fac obiectul procedurii”, ci doar chestiuni punctuale si la obiect, prin care se demonstra ca nu a fost respectat caietul de sarcini.

harab-cont-1 harab-cont2

Insa mai este o chestiune: acel caiet de sarcini este semnat, aprobat si dat spre consultare participantilor de catre viceprimarul Radu Botez, in calitatea sa de… PRESEDINTE AL COMISIEI DE LICITATIE! Or, in raspunsul la contestatie, drept presedinte al aceleiasi comisii semneaza… Gabriel Harabagiu, si nicidecum Radu Botez!

harab009a

Cum nu suntem experti, citam din Noul Cod de Procedura Penala

Art. 258 Uzurparea de calităţi oficiale

(1) Folosirea fără drept a unei calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Art. 321 Falsul intelectual

(1) Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Art. 322 Falsul în înscrisuri sub semnătură privată

(1) Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul dintre modurile prevăzute în art. 320 sau art. 321, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă

Art. 323 Uzul de fals

Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.

Concluzia: vom sesiza procurorii, intrucat fie Botez, fie Harabagiu se inscriu in articolele de mai sus. Adica fals, uz de fals, uzurpare de calitati si, eventual, abuz in functie.

 

Harabagiu – un habarnist usor tepar

 

Inclinam sa credem ca, dintre cei doi, Harabagiu este “veriga slaba” a cazului cu licitatia; avem si motive.

In primul rand, si ziarul FAPTA si asociatia FAPTA au sesizat si expus public zeci de cazuri de nerespectare a legii privind firma primariei Termoservice SA – de la salariile nesimtite la umflarea facturilor. Or, Termoservice este “coordonata”, vorba vine, de (evident!) vicele Harabagiu. Tot Harabagiu “coordoneaza” Fotbal Club si CET – adica alte doua entitati despre care FAPTA a tot scris – de la spatii inchiriate pe sume de pana la 4 ori mai mici decat pretul pietei, sau despre pretul ireal si netemenic al gigacaloriei.

Si acelasi Harabagiu are grija de destinele unei alte firme a primariei, recte Servicii Publice SA; este firma pe care prietenii primarului Chirica o mulg copios, si despre care gazetarii de la ReporterIS, spre cinstea lor, au scris zeci de articole care, intr-un stat normal, ar fi dus la demiterea primarului si arestarea conducerii. In Iasi, singura reactie a fost trecerea firmei sub “umbrela” lui Harabagiu – pus sa fereasca de ochi publici si sa tina de sase la golaniile despre care am scris si noi.

harab011

Insa vicele mai are si alte motive – de ordin personal, credem – pentru care se face ca inchide ochii la tepuiala pe care primaria se pregateste sa o primeasca de la afaceristul Taraboanta.

Unul ar fi ca face parte din aceeasi tagma a afaceristilor “wanna-be” care – ca si Taraboanta – nu-si platesc darile catre stat.

Daca nu credeti, cititi CV-ul vicelui: in perioada 2005-2012, a fost director la Kemystar SRL Iasi, cu atributii de administrare si coordonare. Sarcina ce a fost indeplinita cu atat de mare succes, incat a “uitat” sa plateasca impozitele catre bugetele de stat, ba chiar si catre cele locale – adica fix catre primaria la care e acum vice!

harab005

Iar chestiunea a fost destul de serioasa – pentru ca “gaura” lasata statului (de peste 170.000) a atras doua incercari ale finantelor publice de atragere a raspunderii personale a administratorilor, incercari esuate.

harab001

Adica exact situatia lui Taraboanta, acest “persecutat” de finante, situatie cu care Harabagiu s-a situat, nu-i asa, in acelasi plan vibrational…

Ce este absolut curios este ca la procesele pornite impotriva administratorilor si asociatilor Kemystar – considerati vinovati de catre finante (lectura buletinului de insolventa, pentru documentare, e o placere pe care o lasam la indemana dvs – intrucat se vorbeste de folosirea in interes propriu a bunurilor firmei si despre contabilitati fictive si tot asa) primaria Iasi ar fi trebuit sa trimita macar un reprezentant, sau avocat sau consilier juridic. Adica asa cum a facut in cazul “apararii” intereselor fostului (s)ex-primar Nichita, sau cum va fi in viitoarele audieri/citari ale actualului fost-vice Chirica; cum, insa, e vorba doar despre Kemistar SRL, la care Harabagiu a fost director iar nevasta co-asociat, primaria nu numai ca nu a simtit nevoia sa trimita un reprezentant pentru recuperarea debitelor, dar nici macar nu s-a ostenit sa notifice instantelor o cat de mica cerere sau intampinare. Zicem ca e curios, pentru ca, citam, de “semnarea actelor procedurale catre instantele judecatoresti si alte organisme cu activitate jurisdictionala” se ocupa (cine altul…) chiar vicele Harabagiu.

harab-012

Ca atare, DEFPL nici n-a suflat, si nici semnatura nu-i pute a usturoi in cazul recuperarii astronomicei sume de 447 de lei de la Kemystar SRL – ce opera o crasma in Tudor Vladimirescu, ca urmare teribilei executari la care a fost supusa…

Dar acest mic conflict de interese – in care Harabagiu nu semneaza si nu trimite instantelor nimic privitor la executarea si falimentul firmei sotiei, la care a fost director, mai arata un lucru: ca DEFPL – adica finantele publice locale, nu au facut NIMIC altceva decat sa invete, in liniste, cum sa NU recupereze banii de pe impozite locale. Iar aceasta monstruasa DEFPL e condusa DIRECT de catre Mihai Chirica – adica persoana care patroneaza senin jaful de la Servicii Publice SA (chestiune despre care vom scrie cate de curand), la care “coordonator” este Harabagiu. Q.E.D.

harab010

Dar despre ferocele pesedist Harabagiu vom mai scrie si alta data – cu atat mai mult cu cat experienta sa in ale directoratului ca casa de cultura a studentilor il recomanda calduros, sau experienta sa in ale gunoaielor si salubritatii.

Deocamdata, ne intrebam care sunt criteriile ce trebuie indeplinite pentru a obtine, in primaria Iasi, o “pozitie”? Intrebarea este legitima, intrucat pe acelasi act – raspuns la contestatia despre care facem vorbire, isi pun valoroasa semnatura Monica Boca – sef serviciu, si Cristinel Tarna – director executiv DEP. Or, in privinta doamnei Boca, nu avem dubii: o recomanda “experienta”: o firma radiata (Miraf company) si o alta (Best Offer) care, dupa ce a fost vanduta, e eroina unui faliment in care lichidatorul stie, dar nu poate dovedi, ca exista o implicare a noului administrator in acest sens…

(va urma)

Daniel Vlas – FAPTA

Leave a Reply