Poetul de ieri și azi- Grigore Vieru, omagiat la Iași

Poetul de ieri și azi- Grigore Vieru, omagiat la Iași

Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, editia a IX-a, pune in prim-plan atat opera poetului Grigore Vieru cat si contributia generatiei de scriitori afirmati in anii ’60 ai secolului trecut. De asemenea, are ca și scop să promoveze debutul literar al tinerilor autori.

Astăzi a avut loc Deschiderea oficială a Zilelor Festivalului Internațional de Poezie „GrigoreVieru” la Iași, în Sala de Consiliu a Palatului Rozovanu.Printre personalitățile invitate s-au enumerat : Acad EUGEN SIMION, Acad. MIHAI CIMPOI, poetii HORIA BADESCU, NICOLAE DABIJA, VASILE TARATEANU, CASSIAN MARIA SPIRIDON, GHERGHINA TOFAN, VALERIU MATEI,criticii si istoricii literari VASILE SPIRIDON, THEODOR CODREANU, artistii interpreti ai operei lui Grigore VIERU, ADRIAN PADURARU, ADRIAN NAIDIN, ION SURUCEANU si copii de la Liceul PROMETEU si Centrul Republican CHISINAU.

 

Grigore Vieru (n. 14 februarie 1935, Pererîta, județul interbelic Hotin, Regatul României – d. 18 ianuarie 2009, Chișinău) a fost un poet român din Republica Moldova. Scria despre dragostea de mamă, țară, femeia iubită, dor, casa părintească. Pe langa operele sale, s-a facut cunoscut si prin celebra carte pentru prescolari „Albinuta”.  Citatul care a ramas viu si astazi pe buzele românilor, scris de poet este: „Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul.”

După ce a trecut în lumea celor drepți, colegii de condei, membri a Academiei de Științe din Moldova si familia sa, hotarasc sa faca un festival de poezie care sa ii poarte numele lui Grigore Vieru, astfel contribuind la promovarea operelor poetului, cat si a limbii romane, pe ambele maluri de Prut!