PNL un-loaded – sau alta fata a domnului Bodea…

PNL un-loaded – sau alta fata a domnului Bodea…

Cercetând CV-ul lui Bodea, descoperi un personaj ahtiat după imagine și funcții.

Fapt: Bodea declară că a fost prefect, în 2009. Ei bine, nu: în 2009, Bodea a fost subprefect, pentru cîteva zile, în ianuarie, după care a intrat în concediu medical. Ulterior, tot în ianuarie, a fost demis de guvernul Boc. Ce e ilustrativ pentru personajul cu pricina e că amenința, voalat, că ar putea să blocheze postul pe care-l ocupase, prin concurs, la finele lui noiembrie 2008, solicitând suspendarea din funcție timp de 3 ani, rămânând practic titular pe post.

Ce nu a mai trecut Bodea în CV?

Că, de exemplu, șef direct – ca ministru al Administrației și Reformei Administrative (fost MIRA) – i-a fost Cristian Troacă, devenit în urma primei căsătorii Cristian David. Un cetățean anchetat de poliție pentru trafic de droguri și disculpat, implicat în achiziționarea de Dacii LOGAN cu circa 70.000 euro bucata, devenit ginerele condamnatului Mihail Vlasov (fostul șef al Camerei de Comerț și Industrie a României), și trimis recent în judecată de DNA pentru că, în 2007, ca ministru, ar fi pretins și primit mită. Cred că e simplu de înțeles ce tip de prefecți prefera Cristian Troacă, cu deplinul acord și susținere a prim-ministrului de atunci – Călin Popescu Motocicleanu.

Un alt lucru pe care Bodea nu îl trece în CV – și nu o va face niciodată – este amănuntul unei anchete DNA efectuate la Poliția Rutieră Iași (celebrul caz ”Rutiera”). Concret, procurorii au interceptat o convorbire dintre un polițist pus sub supraveghere, Vănel Carp, și prefectul de facto Bodea, în septembrie 2008. Convorbire din care reiese clar, spun procurorii, traficul de influență practicat de domnu Marius – care ar fi intervenit pentru transferul polițistului de la Rutieră la serviciul permise, aflat în subordinea sa directă…

Cine îl susține pe Bodea în cursa pentru șefia Primăriei? Exact omul care l-a impus în politică: Fenechiu. Alături de Relu, următorii pe lista susținătorilor lui Bodea se află șefimea partidului – copreședinții Alina Gorghiu și Vasile Blaga.

Alina Gorghiu, mamiță de partid…

Nu putem decât să ne bucurăm la senzaționala știre conform căreia Gorghiu a fost, finalmente, luată de nevastă de către Lucian Isar, noul iubit al sex-simbolului PNL, și că grație biologiei Isar va devenit tătic. Poate că astfel Alina va ieși din viermănoasa lume politică, ca să se dedice familiei, și să se joace cu Isar de-a tăticu și mămica acasă sau aiurea, dar nu în Parlament.

Am mai scris despre Gorghiu; în acest număr vom face doar o scurtă revenire, pentru o prezentare ceva mai apropiată de realitate a personajului.

Cunoscută, în lumea politică, pentru utilizarea fermă a unor mijloace anatomice de accedere în funcții de top (la cap ne referim, domnilor, la cap…), avocata Gorghiu – spune răutăcioasa presă din capitală – și-a croit cărare prin cerșafuri până când a ajuns sus. Adică s-a sculat de dimineață, și ajuns departe. Adică sus de tot.

Prima victimă – Mihai Voicu, vicepreședinte PNL, deputat și sforar-șef al liberalilor. E omul care a propulsat-o pe Alina în marea politică. După despărțirea de Voicu, Alina liberala s-a cuplat cu Bogdan Olteanu (vice-guvernator BNR, alt grangure PNL), iar presa de scandal susține că Gorghiu nu ar fi fost străină de divorțul prin care a trecut Olteanu.

Acum – Lucian Isar, cu care Gorghiu s-ar fi căsătorit în secret. Informația este, de câteva zile, oficială.

Cine e Isar?

Fost ministru pentru mediul de afaceri sub domnia lui Ponta, Isar a fost, printre altele, unul dintre apropiații lui Mihai Blidar – regele vagoanelor din Ardeal, fostul protejat al lui Radu Berceanu.

În trecut, Isar a fost mutat de pe funcția de director de trezorerie al Bancpost la cererea BNR, pentru că (susținea Mugur Isărescu) ar fi fost implicat în ceea ce s-a numit, în toamna lui 2008, ”atacul speculativ împotriva leului”.

Totodată, prin firmele la care deține participații, Isar a fost asociat cu persoane ce gestionează unele dintre firmele lui Sorin Ovidiu Vântu, precum și cu Adrian Sârbu (ex-patronul ProTV).

De spus că în acționariatul firmelor respective apar nume ale unor persoane ce au deținut funcții atât în Transelectica, cât și în CFR SA (un amănunt la care vom reveni).

De altfel, însuși Isar apare în Transelectrica, în consiliul de supraveghere – alături de Petrișor Artopolescu (fost manager al Microsoft Romania – iar legătura cu scandalul licențelor ar trebui să dea de gândit), Gheorghe Gheorghe Gabriel (omul fostului ministru de finanțe Chițoiu, finul lui Dan Radu Rușanu…) și Dumitru Pîrvulescu (anchetat pentru abuz contra intereselor publice, în 2013).

Iarăși, demn de semnalat e că Isar a fost în Consiliul de administrație la TAROM, funcție din care a fost eliberat în 2014.

Unde mai apare numele lui Isar?

Într-un CA la CFR – alături de Cristian Ghibu (”supusul” lui Relu Fenechiu și vârful de lance al acestuia, actualmente managerul firmelor lui Fene), și româno-germano-israeliano-americanul Niels Schnecker – chelbosul intens mediatizat de Antenele lui Voiculescu, dar al cărui CV e plin de școli care nu există, și care se pretindea consilier special la Casa Albă sub președinția lui Ronald Reagan.

Totodată, Isar a fost asociat, într-un SRL obscur, cu cripto-comunista Corina Dragotescu (deținătoarea mărcii ”Scânteia”, fostă jurnalisă pro-mineri și pro-Iliescu, acum angajată la consulatul român din Los Angeles ca purtător de vorbe…), cu Răzvan Mitroi (fost manager la Antena 3, fost consultant pentru Chevron), cu Despina Neagoe (fosta purtătoare de cuvânt al guvernului Năstase) și cu Aurelian Amurăriței (care pare a fi fostul director general al Adevărului lui Patriciu).

De ce sunt aceste amănunte importante? Pentru că arată de ce antenele lui Voiculescu o pictează roz-bonbon pe Alinuța. Arată cine e Isar. Pentru că demonstrează că, la vârf, Bodea a fost impus și protejat de vârfurile PNL, via alianțele lui Fenechiu. Sau că soțul lui madam Gorghiu e un ins ciudat, care acceptă colaborări și-și asociază numele cu personaje cel puțin compromise. Politic, desigur.

Vom mai spune doar că Alina a făcut rost de-o bucată de pâine și pentru fratele ei – Mircea. După venirea social-democraților la putere, acesta a rămas, însă, ”doar” administrator special la CIPROM SA Pitești (firmă care, intrată în faliment, e furnizor de terenuri pentru șmecherii zonei…) și, până în 2014, administrator special la NAVROM. După cum se vede, meseria de frate e bănoasă…

Colegii lui Bodea

Să revenim la Bodea. Trebuie să spunem că, dacă șefii nu ți-i prea alegi, ai posibilitatea de a-ți alege colegii – însă actul demisiei ca act de onoare pare a fi, pentru liberali, o chestiune necunoscută. Iar Bodea nu face excepție – și ca atare vă vom prezenta colegii domnului Marius, de la CN Aeroporturi București SA, colegi alături de care a avut o activitate de-a dreptul exotermă. Foc de-a dreptul… Cu alte cuvinte: spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești…

Așadar, iată componența Consiliului de Administrație al companiei amintite: Radu Merica, Liviu Radu, Marius Bodea, Călin Bogdan Găurean și Adrian Cighi.

Găurean – un tăricean încă necondamnat

La insistențele lui Gruia Stoica (patronul GFR, trimis în judecată și condamnat deja pentru corupție), avocatul Boștină (cercetat și el de DNA) stabilește o întâlnire în trei cu ”omul lui Fenechiu”, adică Bogdan Călin Găurean. Scopul – trucarea unei licitații pentru transport cărbune. Discuția a fost înregistrată de procurori.

Despre Găurean s-au publicat multe. Exemplu: Bogdan Găurean, liberal, a reușit să fie numit președinte la proba scrisă a fiecărui concurs de recrutare și promovare din Ministerul Justiției, ANP, Probațiune. Desemnat de ministrul Justiției în comisia de corectare a lucrărilor, vicepreședintele organizației de tineret PNL Bistrița Năsăud a trebuit să corecteze lucrarea nevestei șefului său pe linie de partid – același șef care l-a numit în fruntea Registrului Comerțului, după cum a făcut parte din comisia ce i-a acordat Ioanei Tăriceanu titlul de notar.

Clar?

Adrian Cighi – ”ectoplazmaticus Fenechium”

Clujean de-al lui Boc, Cighi a fost prezent în mai toate consiliile de administrație ale companiilor de stat-cheie: Romgaz, Poșta Română, Alcom sau Administrația Porturilor Maritime Constanța. Despre Cighi se comentează că ar fi ”prelungirea” intereselor ministrului Fenechiu la Portul Constanța, chestie demonstrabilă prin votul său din CA. E clar acum de ce a fost numit, tot pe acolo, fratele Alinei Gorghiu ca administrator special?

Radu Merica – un golan prea mic pentru o p**ă atât de mare

În mai 2013, la câteva zile după ce Merica a fost numit președintele Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Aeroporturi București SA, a primit o notă prin care era înștiințat că are de plătit 282 de euro – după un zbor cu avionul său privat. Cea mai mare parte din sumă o reprezenta taxa de parcare a aeronavei. Ei bine, Merica nu a fost de acord, iar pe factură, în locul în care trebuia să semneze, a scris citeț: ”Nu sunt de acord și îmi bag p**a”.

Mdea. Ușurința cu care Merica își folosește organul reprezentativ e dată de faptul că s-a tras în poză cu monosilabicul Johannis – pen că Merica are și calitatea de președinte al Camerei de Comerț Româno-Germane. Loc în care suntem curioși ce-și mai bagă, și cui, să zicem așa, nemțește…

Liviu Radu

Personajul îndeplinește funcția de soțul al finei lui Dan Radu Rușanu, adică deținătorul PNL.

Finis coronat…

Așadar, acesta e Bodea.

Protejatul Alinei, al lui Fenechiu. Cu colegi care-și bagă. Coleg cu rude de-ale lui Rușanu, cu golani și infractori. Dăscălit de Fenechiu, Troacă și Motocicleanu. Și ajuns în grațiile actualului prezident, Johannis, prin intermediul consilierului său – ”berater” Muraru.

Ca să fim sinceri, prezența lui Muraru în toată ciorba asta a numirii și re-lansării lui Bodea ca șef al PNL sau candidat la primăria Iași nu ne-ar fi atras atenția – pentru că, de obicei, suntem obișnuiți să ignorăm șopârlele. Problema, cu Muraru, e că – fiind în proximitatea prezidentului – ar trebui să dispună de suficient bagaj politic încât să discearnă adevăruri elementare. Or, se pare ca Johannis și-a completat garda, ca și ceilalți ante-locatari ai Cotrocenilor, cu personaje dubioase.

Ei bine, Muraru are o mămică afaceristă. Printre partenerii acesteia, o gagică prietenă și cunoscută cu Tudurachii despre care scriserăm numerele anterioare. Sau cu o ”fetițică” implicată (ca parte vătămată) în scandalul ”sex cu minore”, din Iași, și folosită de cuplul Eva-Zapodeanu pe post de momeală TV. Sau cu clanul Gangal, sau cu o oarecare ”Helwig”. Cu Tibi Cristodorescu și Liviu Munteanu.

Vorbim, ca să fim exacți, de legături considerate ”slabe”, dar problema este că acestea EXISTĂ.

Și ca atare, întrebăm direct: este vre-o legătură, domnule președinte, între dvs. – prin consilierul Muraru – și faptul că ancheta de la DGASPC Iași trenează, sau nu?

Daniel Vlas

PS Ar trebui să întrebăm ce legătură, în afară de feisbuc, există între Cristodorescu, PNL, Triff (cred că aveți personal suficient ca să vă spună ”care Triff…) și Iulia Muraru, dar ne abținem…