Partenerul de afaceri al nevestei primarului – dezmat pe banii primariei Iasi (II)

Partenerul de afaceri al nevestei primarului – dezmat pe banii primariei Iasi (II)

Pe 20 mai, la Targu Neamt, primarul Mihai Chirica se casatorea (dupa o relatie, spune presa, de 4 ani) cu Cristina Elena Popa – fosta sa subordonata de la Directia de Proiecte Europene a primariei Iasi. Pe 31 mai, acelasi primar isi completa declaratia de avere – in care, insa, uita sa treaca ceva: firma sotiei, respectiv Lactate Han SRL.

La prima vedere o chestiune minora, ce poate fi penalizata insa de Agentia Nationala de Integritate. De adaugat ca legatura de patru ani dintre cei doi exclude faptul ca Mihai Chirica nu stia de firma proaspetei neveste.

Care ar putea fi motivul pentru care firma a fost tinuta la secret, in afara faptului ca, recent infiintata, nu si-a depus bilanturile? Raspunsul e simplu: actionariatul firmei; alaturi de proaspata doamna Chirica, in afacerea cu sediul prin Tomesti se afla, la bine si la greu, Iulian Dragos Gafita. Un om de afaceri de succes, ale carui afaceri sunt conectate la bani publici. Numai la bani publici.

 

Firme, conexiuni, falimente…

 

Gafita’s Company

Probabil una dintre cele mai profitabile firme ale lui Iulian Dragos Gafita, intrucat este – se pare – preferata (alaturi de NOVIDRAST si Data Incorporated) institutiilor de stat (inclusiv al SPI Iasi) care au bani pentru achizitii directe. Infiintata in 2010 de Gafita Vasile Adrian (al carui CV e impodobit, pe langa calitatea de “owner” la Gafita’s Company, si cu cea de “sales manager” la firma Infra Data Design – adica alta firma a familionului Gafita), firma are sediul social in Prisacani-Iasi. Firma a trecut sub controlul deplin al lui Dragos Gafita in 2016.

 

Casa de Vinuri Iassy SRL

Infiintata in 2004 de Vasile Barnea si Iulian Dragos Gafita, este “cesionata” harlauancei Elenei Daniela Ursu, si e numit si un nou administrator. Firma – declarata in faliment din 2014 – ar avea de platit finantelor peste 400.000 de lei, insa… in patrimoniul acesteia nu au fost descoperite bunuri care sa poata fi valorificate. Ca atare, datoriile totale (de peste 2,6 milioane lei) nu vor fi NICIODATA achitate, iar in 2015 tribunalul admite inchiderea procedurilor si radierea firmei.

Ce atrage atentia este ca firma a avut sediul la adresa altei firme – ABV Invest – firma patronata de acelasi Vasile Barnea, impreuna cu Ancuta Mihaela Barnea.

Cine e Barnea? E suficient sa lecturam cateva titluri ale presei, referitoare la personaj: “Focar de infectie finantat cu bani europeni” – in BZI, despre transporturi ilegale de alcool, arome de vin si deversari in santurile de prin Holboca a deseurilor firmei ABV, golanie urmata de o amenda record a garzii de mediu Iasi; “Falimentul unui proiect european de 1,2 milioane de euro” – despre falimentul ABV Invest, tot in BZI; “Afaceri dubioase marca Barnea” – in supervizor.ro – un articol foarte, dar foarte instructiv despre cum merg mis-masurile prin economia ieseana, si cum smecherii scapa mereu de mana cea scurta si bleaga a legii; “Legaturi bolnavicioase intre fratii Barnea si moldovenii de la Trans Oil” – publicat in “Vremea Noua” Vaslui (gazeta arondata BZI) – articol ce ridica serioase semne de intrebare despre amestecul moldovenilor in afacerile cu carburanti, cu atat mai mult cu cat, in articolul precedent, vorbeam despre Oscar Downstream

Dar, in afara de golaniile evidente, mai este un aspect important la acest Barnea: una dintre multele sale firme, ABV Total Proiect SRL are ca asociati, pe langa Barnea, pe un oarecare Mihai Cristian Nenov – nume asimilat afacerilor fostului sef al CJ Iasi, liberalul de trista amintire Cristian Adomnitei. Mai mult, dispune de aceeasi adresa si numar de fax – Nenov fiind, practic, legatura cu Adomnitei.

La fel de interesanta este asocierea lui Barnea cu Neculai Ciulu – in firma ABV Wine – firma infiintata in 2009. De ce este interesant? Pentru ca Ciulu facea parte, in 2009, din consiliul de Administratie al lui Poli Iasi , laolalta cu gloriosul maruntel Maricel Popa pana cand a fost inlocuit cu o echipa din care facea parte insusi Mihai Chirica, actualul primar al Iasului. Cu alte cuvinte: dam de acelasi cerc de interese, aceeasi familie de afaceri – iar cei doi apartin unor cercuri de afaceri si interese conexe si contingente.

Punct final in cazul Barnea; fie firma Agri Pest SRL, cesionata de Barbu Mandica afaceristilor Leonida Barbu si Vasile Barnea. Conu Leonida e comisarul de la Protectia Consumatorilor condamnat in 2016 pentru mita. Cazul e de tot rasul, si poate fi citit tot pe ReporterIS. Este firma care explica de ce comisariatul cu pricina nu a avut controale in punctele de desfacere a vinurilor, detinute de Barnea

 

RALLY Art Car SRL

Infiintata de Gafita alaturi de Minciuna-Bejan Daniel Ionut si Aurica Frunza. Nu dorim sa comentam, din ratiuni evidente, insa afacerile in constructii ale lui Gafita si fostele pozitii oficiale ale lui Minciuna indica destule…

 

Infra Data Design SRL

Infiintata in 2011, ca SRL-D, de Stoica Popovici Dana (cu care Gafita e co-asociat si in alte firme) si cu sediul in Prisacani, societatea este cesionata in 2015 lui Daniel Ciubotariu, se schimba in SRL simplu si-si capata apetit pentru alt obiect de activitate: colectarea si epurarea apelor uzate (adica activitati de vidanjare a toaletelor ecologice). Evident, clienti ai firmei sunt tot firme de stat sau asimilate – cum ar fi Apavital sau municipiul Iasi – prin SPI si comune de prin judet. In 2016, atras de miros (mirosul afacerilor, evident), in firma aterizeaza, cu majorare de capital, si Dragos Iulian Gafita – iar afacerile iau (asa cum era de asteptat) o turnura splendida.

Cine este Daniel Ciubotariu? Este sotul sotiei sale, Roxana Dana – copatroneasa a firmei Fire Credit SRL, absorbita de ECC SRL (si reprezentanta lui Antonino Bicchieri), adica firma care a cumparat de la Gabriel Surdu, fostul viceprimar, cladirea Gabriel Center.

Daniel Vlas-FAPTA

(va urma)

Leave a Reply