Partenerul de afaceri al nevestei primarului Chirica – dezmat pe banii primariei Iasi (I)

Partenerul de afaceri al nevestei primarului Chirica – dezmat pe banii primariei Iasi (I)

Pe 20 mai, la Targu Neamt, primarul Mihai Chirica se casatorea (dupa o relatie, spune presa, de 4 ani) cu Cristina Elena Popa – fosta sa subordonata de la Directia de Proiecte Europene a primariei Iasi. Pe 31 mai, acelasi primar isi completa declaratia de avere – in care, insa, uita sa treaca ceva: firma sotiei, respectiv Lactate Han SRL.

La prima vedere o chestiune minora, ce poate fi penalizata insa de Agentia Nationala de Integritate. De adaugat ca legatura de patru ani dintre cei doi exclude faptul ca Mihai Chirica nu stia de firma proaspetei neveste.

Care ar putea fi motivul pentru care firma a fost tinuta la secret, in afara faptului ca, recent infiintata, nu si-a depus bilanturile? Raspunsul e simplu: actionariatul firmei; alaturi de proaspata doamna Chirica, in afacerea cu sediul prin Tomesti se afla, la bine si la greu, Iulian Dragos Gafita. Un om de afaceri de succes, ale carui afaceri sunt conectate la bani publici. Numai la bani publici.

chirica000DA-chiricaDI-Chirica

 

Iulian Dragos Gafita – un ginere de nota zece

 

Iulian Dragos Gafita este ginerele Mariei Zahariuc, directoarea economica a firmei “Servicii Publice” SA (SPI) Iasi, firma ce apartine primariei Iasi; in ultimii ani, Zahariuc a fost, temporar, si director plin al firmei municipalitatii. De adaugat ca un alt mare nume din conducerea firmei in cauza, Laurentiu Ivan – director general, este nasul de cununie al lui Iulian Dragos Gafita.

Fapt: multumita “intrarilor” de care se bucura la firma primariei, Gafita a devenit unul dintre furnizori, incheind cu “Servicii Publice” SA zeci de contracte. Afacerea a fost devoalata sistematic de 7est, anul trecut, de echipa de jurnalisti ce activeaza acum la ReporterIS; pentru placerea lecturii, iata si linkul:

https://www.7est.ro/fara-categorie/item/61562-exclusiv-achizitii-intre-soacra-ginere-si-nas-la-servicii-publice-cum-se-fac-averi-sub-protectia-primariei.html

Concluzia: soacra lui Gafita, Maria Zahariuc, a girat zeci de conctracte incheiate cu firmele ginerelui. Ce este uluitor si, intr-o oarecare masura, jignitor pentru inteligenta cititorilor, e ca prinsa cu mata-n sac, Zahariuc declara ziaristilor ca “nu avea de unde sa cunoasca firmele” lui Gafita; desigur ca o si credem, cu atat mai mult cu cat in NOVIDRAST SRL figura, ca asociat, chiar fata Mariei Zahariuc, respectiv Anca Gafita (fosta Zahariuc)…

Ce este si mai urat in toata afecerea Gafita-SPI e ca directoarea economica a firmei municipalitatii incasa bani de la Data Incorporated SRL, in calitate de contabil-sef – firma ce apartine tot lui Gafita. Insa legatura cu soacra mai are o veriga (in afara celor deja semnalate): amandoi figureaza ca asociati in San Rocco SRL, firma mutata in Constanta.

nn-chirica-gafita000

Asadar: Gafita are zeci de afaceri absolut ciudate cu SPI Iasi, dar – in ciuda semnalelor presei, Chirica tace.

Mai mult, ziarul FAPTA semnala, recent, ciudateniile din evidentele contabile privind domeniul public si domeniul privat al municipiului Iasi. O simpla lectura este suficienta pentru cei care nu cunosc dimensiunea jafului; si dam un singur exemplu: pentru bolarzii existenti pe str. Lapusneanu, primaria Iasi – prin SPI – a cheltuit sume suficiente pentru achizitionarea a sute de asemenea piese. Or, pe Lapusneanu, daca sunt cateva zeci. De la mobilier urban si pana la flori, in afacerile SPI a fost amestecat Dragos Gafita. Iar primarul Iasului NU FACE NIMIC.

 

Firme, conexiuni, falimente…

Iata firmele in care se gaseste ca asociat Iulian Dragos Gafita: Best Frigo Distribution SRL, NOVIDRAST SRL, Data Incorporated SRL, Gafita’s Company SRL, Infra Data Design SRL, Lactate Han SRL, San Rocco SRL, Madd Solution SRL, Lorank SRL, Man Med SRL, Kessler Grup SRL, Casa de vinuri Iassy SRL, Rally Art Car SRL.

Sa le luam pe rand.

 

Data Incorporated SRL Iasi

Mutata din Iasi in Tomesti, firma s-a cerut in insolventa in 2016. A atras atentia presei, prima oara, odata cu scandalul unor impaduriri care n-au mai fost executate, desi banii s-ar fi platit. Proiectul Consiliului Judetetan Iasi, la care a achiesat si Administratia Fondului de Mediu, prevedea impadurirea a peste 54 de hectare. Semnat in 2011, proiectul a fost “finalizat” in 2015 – prin impadurirea a… 10 hectare, la Cucuteni. O alta impadurire nebuloasa a avut loc in comuna Romanesti. A doua intrare in atentia gazetarilor a avut loc odata cu Pastele din 2014, cand Data Incorporated a ornat bulveradul Stefan cel Mare intr-un mare fel…

chirica-data-incorp-oua-pasti-stefancelmare3

In 2013, Gafita s-a retras din societate, lasand noul asociat sa faca fata, acum, falimentului firmei. De rasul curcilor (si atentia DNA) e un episod ce demonstreaza profesionalismul cu care sunt tratate, in Iasi, chestiunile insolventei: in februarie 2016, administratorul judiciar trimite creditorilor notificari privind deschiderea procedurii insolventei. Printre creditori se afla si NOVIDRAST SRL – adica o alta firma a lui Gafita. Surpriza este, insa, hilara: notificarea se intoarce cu mentiunea “societatea s-a mutat din satul Pietraria”, adica este de nagasit! Curios e cum sa nu gasesti (sau re-gasesti) o firma, in conditiile in care cele doua au avut aceeasi actionari. Si mai curios este ca, in exact acelasi timp, corespondenta trimisa de un alt administrator judiciar, cel al NOVIDRAST de asta data (intrata de asemenea in insolventa) gasea firma acasa, in acelasi loc! Punct final: legaturile de afaceri dintre cele doua firme au intrat si in atentia politistilor serviciului de investigare a criminalitatii economice.

 

Best Frigo Distribution SRL Bucuresti

Infiintata de Iulian Dragos Gafita si Ghioarca Tane-Ion, firma (profilata pe intermedieri in comertul cu bauturi, tutun si alimente) a avut un punct de lucru in Iasi, la adresa unei alte firme: ABV Invest (firma de care s-au legat multe scandaluri; insa asupra acesteia vom reveni).

Ce este interesant la Best Frigo Distribution (mai interesant decat sediul punctului de lucru) este partenerul de afaceri al lui Gafita – adica Ghioarca Tane Ion: om de afaceri cu conexiuni italiene, este administrator al afacerilor firmei OSCAR Downstream SRL. Adica unul dintre cei mai mari distribuitori de carburanti din Romania, patronat de Alin Niculae, ale carui afaceri au fost cercetate de DNA urmare a invartelilor cu CFR. De adaugat ca OSCAR Downstream a fost, ocazional, furnizor si al unor firme iesene.

Tot cu Ghioarca, Iulian Dragos Gafita a detinut si firma Kessler Grup SRL Bucuresti.

 

SAN ROCCO SRL Iasi/Constanta

Infiintata in Iasi de Anca Gafita si Maria Zahariuc, firma ajunge la Iulian Dragos Gafita si alti doi cetateni, si ulterior este mutata din Iasi in Constanta. Este firma care demonstreaza legatura directa de afaceri dintre Gafita si soacra sa.

 

NOVIDRAST SRL Iasi

Intrata recent in insolventa, firma a avut ca asociati pe membrii clanului Gafita (Anca, Vasile-Adrian, Iulian-Dragos), Cristian Costan si Stoica Popovici Dana.

Axata pe constructii si “castigatoare” a zeci de contracte de achizitii directe cu autoritati locale, NOVIDRAST a ajuns pana la perfomanta de a accesa si fonduri europene prin care si-a cumparat utilaje.

chirica-nn-002

In acest moment, exista informatii conforma carora s-a cerut atragerea raspunderii patrimoniale a lui Iulian Dragos Gafita, dupa o poveste cu accente penale in care asociatii Costan si Gafita decid sa se desparta…

 

Lorank Expert SRL

Infiintata de Iulian Dragos Gafita cu o anume Ciobanu (fosta Bogus) Loredana Maria; aici atrage atentia asociata lui Gafita – care e partenera de afaceri si cu Zamfirescu-Pahopol Daniela Catalina, in firma Loka Impex. De ce atrage atentia? Pentru ca, anul trecut, Zamfirescu-Pahopol vindea restaurantul “Marele Zid” catre Dragos Marius Gogescu si Iulian Silviu Bratu. Numai o teribila coincidenta (sau nu?!) face ca, prin 2006, un oarecare Dragos Marius Gogescu, poreclit Cubanezu, nascut in 1979, sa fie condamnat pentru trafic de droguri.

(va urma)

Daniel Vlas-FAPTA

Leave a Reply