Nesimtire criminala: Un batran care face zilnic dializa este tarat inutil prin tribunale

Nesimtire criminala: Un batran care face zilnic dializa este tarat inutil prin tribunale

• Viata acestui om a fost pusa in pericol de excesul de zel al unor functionari neglijenti • Batranul este unul dintre primii ieseni care au deschis o afacere dupa Revolutie • Inclusiv judecatorii au fost contrariati de situatia in care a ajuns acest om • Acesti functionari nu au fost in stare sa rezolve o simpla cerere timp de 20 de ani

Neatentia si lipsa de coordonare dintre institutiile statului puteau sa-l coste viata pe un pensionar iesean, dupa ce a primit acasa o citatie, care il chema in fata judecatorilor. Dumitru Ciocoita, un batran de 74 de ani, a deschis, imediat dupa Revolutie, o societate in comandita simpla (SCS), practic un cafe-bar intr-o anexa a propriei gospodarii din zona Plopii fara Sot. Societatea a fost infiintata in 1991 sub denumirea de SC Ciocoita La Plopii fara Sot SCS. La doar doi ani de la infiintare, dupa ce a realizat ca firma nu ii poate aduce niciun profit, proprietarul a decis sa o inchida pentru a nu intra in alte complicatii. Cererea prin care a solicitat inchiderea firmei a fost depusa la Registrul Comertului.

In mod normal, istoria acestei firme si a lui Dumitru Ciocoita ca om de afaceri ar fi trebuit sa se termine aici. Insa neglijenta celor care ar fi trebuit sa inregistreze si sa opereze cererea lui Ciocoita a facut ca lucrurile sa capete o turnura neobisnuita. Mai precis, pe numele societatii a fost depusa o cerere de intrare in insolventa, inregistrata de Tribunalul Iasi in cadrul dosarului 2055/99/2014. Procedura ar fi fost declansata chiar de Oficiul Registrului Comertului. In calitate de unic asociat, Dumitru Ciocoita a fost citat la Tribunal pentru a se prezenta in fata judecatorilor si a da explicatii in ceea ce priveste situatia acestei firme.

Drumul la Tribunal putea fi si ultimul

“Eu am deschis in 1991 firma. Nu am reusit sa fac mare lucru, pentru ca locul este oarecum la dos si nu trece foarte multa lume pe aici. In 1993 am decis sa o inchid pentru ca ieseam in paguba. Am vorbit cu un contabil de la fosta fabrica Nicolina si m-a dus el la Camera de Comert. Am semnat o cerere si mi s-a spus ca asta e tot. Prin 2005 cred a venit o adresa cum ca ar trebui sa platesc o amenda de vreo cinci milioane ca nu am depus bilantul la firma. Am umblat pe la tot felul de birouri sa le arat ca eu nici nu mai am firma. S-a sters atunci amenda si am crezut ca am scapat. Dar uite ca acuma mi-a venit citatie sa ma duc la Tribunal”, declara Dumitru Ciocoita. Speriat de citatie si constient ca este nevinovat, omul s-a prezentat in fata instantei.

“Uitati, eu m-am dus la tribunal pentru ca toata viata am respectat legea. Eu am lucrat o viata intreaga ca sofer. Am fost sofer pe masini mari la IRTA si nu am luat nicio amenda macar. Am o pensie de 700 de lei pentru ca nu am vrut sa fac nicio invarteala sa imi trec mai mult in cartea de munca. Am trecut cat luam si ma multumesc cu ceea ce am. Asa ca nu am nimic de ascuns nici cu barul asta. Am vrut sa le spun si judecatorilor ca sunt curat si e o confuzie”, marturiseste batranul Ciocoita.

La vederea batranului si la constientizarea situatiei, magistratii au realizat ca au in fata un caz neobisnuit si l-au trimis pe Ciocoita acasa, urmand ca in perioada urmatoare sa fie luata o decizie. Situatia batranului este cu atat mai grava cu cat barbatul sufera de peste 6 ani de probleme grave de sanatate, fiind dependent de dializa pentru a supravietui. “De mai bine de sase ani am probleme cu rinichii. Trebuie sa fac mereu dializa. Sunt gaurit tot de la ace, si la maini si la picioare. Conform recomandarilor medicilor eu nu ar trebui sa ies din casa nici pe ger, nici pe caldura. In ziua cand am fost chemat la tribunal afara erau -15 grade. Am stat o gramada si in statia de autobuz, pentru ca nu venea nicio masina si am ajuns inghetat la tribunal. Acolo a trebuit sa mai astept destul de mult”, a mai precizat Ciocoita. Conform datelor oficiale, in data de 14 ianuarie instanta de la Tribunalul Iasi ar trebui sa ia o decizie in ceea ce priveste societatea lui Dumitru Ciocoita.

sursa: BZI

Leave a Reply