Masacru, printre bolnavii unui spital, declansat de experimente medicale

Masacru, printre bolnavii unui spital, declansat de experimente medicale

• Conducerea unitatii medicale a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi • Pana acum se cunoaste doar de existenta a 4 ieseni morti, dar se estimeaza ca numarul victimelor este mult mai mare

Au murit pacientii din cauza unor experimente medicale? Aceasta este intrebarea la care trebuie sa raspunda in perioada urmatoare procurorii ieseni care au fost sesizati sa faca o ancheta la Spitalul de Neurochirurgie Prof. Dr. Nicolae Oblu. Un caz grav de incalcare a drepturilor pacietului si a deontologiei medicale zguduie in aceste zile unitatea medicala dupa ce s-a descoperit ca doi medici au efectuat o serie de experimente medicale pe unii pacienti care ulterior au si decedat. Acuzatiile se indreapta impotriva a doi cunoscuti medici neurochirugi dintre care unul este chiar presedintele Societatii Romane de Neurochirurgie, profesor doctor Ion Poeata. Celalalt medic se numeste Stefan Iencean si este conferentiar universitar. Ambii medici predau la Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa.

Conducerea spitalului a fost informata in legatura cu aceste “practici” medicale abuzive in luna august a anului trecut. Mai exact pe data de 1 august 2014, la ora 8:30, unul din medicii specialisti neurochirurgi a informat conducerea spitalului ca medicul Stefan Mircea Iencean efectueaza punctii lombare repetate la pacientii cu traumatisme de coloana vertebrala si pastreaza eprubetele cu lichid cefalorahidian (LCR) in congelatorul unui frigider din salonul nr. 602 al Sectiei Neurochirurgie III. De precizat ca aceste eprubete cu lichid cefalorahidian au fost pastrate o lunga perioada de timp in frigider chiar langa mancarea bolnavilor. Sefii spitalului au mai fost informati ca aceste manevre de recoltare a lichidului din coloana erau realizate intr-un mod brutal care provoca dureri incredibile bolnavilor.

Eprubete cu lichid din coloana langa hrana bolnavilor

Imediat dupa ce a fost informata despre aceste lucruri, conducerea spitalului a format ad-hoc o comisie care pentru a verifica cele sesizate s-a deplasat in salonul indicat, cel cu nr. 602. Membrii comisiei au fost socati cand au depistat in frigiderul din salon, langa alimentele bolnavilor, un numar de 89 de eprubete cu lichid cefalorahidian. Eprubetele se aflau intr-un suport de polistiren ce avea atasat o hartie pe care era scris cu un pix “PROF. POEATA”. Fiecare eprubeta era numerotata cu cifre arabe, iar pe eticheta aveau inscrise numele pacientului de la care fusese recoltat lichidul, data recoltarii si data expirarii. Imediat i s-au cerut explicatii lui Iencean care a spus initial ca ideea recoltarii lichidului de la bolnavi a apartinut medicului Ioan Poeata, seful sectiei de Neurochirurgie III. De asemenea, Iencean a adaugat ca Poeata a parafat toate recomandarile pentru procedurile care au implicat recoltarea lichidului.

Trebuie precizat ca procedurile respective de recoltare nu erau incluse in protocoalele medicale aplicabile afectiunilor de care sufereau bolnavii respectivi. In ciuda faptului ca medicii acuzati sustin ca au avut acordul bolnavilor pentru a recolta lichidul din coloana, lucrurile stau cu totul altfel. In realitate exista doar un “consimtamant general” care se solicita fiecarui pacient sau rudelor sale inainte de a fi tratat, operat etc. In acest caz era necesar un consimtamant special obtinut prin informarea corecta a pacientului. Acest consimtamant nu exista. De asemenea, de efectuarea acestor proceduri trebuia informat si Consiliul de Etica al Spitalului, constituit conform legii. Consiliul de Etica trebuia sa se pronunte asupra oportunitatii demararii acestor proceduri. Profesorul Poeata nu a putut fi interogat pe loc deoarece se afla in concediu. Dupa ce profesorul Poeata a revenit din concediu, Iencean (care-i datoreaza lui Poeata intreaga cariera) si-a schimbat declaratiile. Acesta a spus ca a facut totul pe cont propriu, adaugand ca nu efectua un experiment stiintific.

Un numar de 8 cobai, din care 4 au murit

Atat in comisiile de etica, cat si in cele de disciplina constituite pentru analizarea si anchetarea acestui caz au fost cooptati reputati medici neurochirurgi din spital. Majoritatea specialistilor care au analizat ceea ce s-a petrecut afirma ca este condamnabil, adaugand ca s-a incalcat grav legea si implicit drepturile bolnavilor. S-a mai constatat ca lichidul din cele 89 eprubete a fost recoltat de la un numar de 8 bolnavi din care 4 au murit. Membrii comisiilor au mentionat in rapoartele oficiale intocmite in urma anchetelor ca cei 4 bolnavi puteau deceda in urma punctiilor lombare (la coloana) la care au fost supusi.

“Punctia lombara este o manevra invaziva, ce poate duce la decesul pacientului prin angajare cerebrala si complicatii septice: meningita”, au aratat medicii specialisti ai spitalului. Avand in vedere gravitatea faptelor si recomandarile comisiilor de disciplina, conducerea spitalului a decis sa-i desfaca contractul de munca medicului Stefan Iencean, iar profesorul Poeata a fost sanctionat cu 10 la suta din salariu pe o perioada de 3 luni. In orice caz ambii medici s-au ales cu plangere penala pentru ucidere din culpa si neglijenta in serviciu. Conform unor surse judiciare, printre victime s-ar numara un tanar in varsta de 35 de ani pe nume D.I., din Suceava. Acestuia i-ar fi fost efectuate un numar de 9 punctii lombare, iar decesul sau ar fi survenit la 15 zile dupa ce a fost operat. El a decedat in urma unor “complicatii septice”, adica in urma unei infectii. De asemenea, printre cei decedati s-ar mai afla si un barbat de 37 de ani din Focsani care a fost internat in spital cu fractura de coloana, fiind victima unui accident rutier. Prin spital circula opinia ca acest barbat, care a avut, de asemenea, parte de aceste punctii, putea fi salvat. Potrivit unor surse, unii bolnavi au suferit si 2-3 punctii pe zi. Asta in conditiile in care in cazuri exceptionale se efectueaza cel mult o punctie pe zi. Se banuieste ca numarul victimelor este mult mai mare.

Totul pentru ambitiile personale

Grozavia s-a petrecut anul trecut cand Iencean a fost promovat la gradul de conferentiar. Iencean a fost promovat in urma unui concurs organizat de Universitatea de Medicina si Farmacie in data de 5 septembrie 2014. “Experimentele” s-au produs inaintea promovarii lui Iencean si se pare ca acesta a facut totul pentru a obtine titlul de conferentiar. Prin lucrarea stiintifica care ar fi intocmita dupa aceste experimente, Iencean intentiona sa demonstreze ca in urma unor traumatisme ale coloanei, lichidul cefalorahidian sufera anumite modificari. Studiul respectiv, avand titlul “Dozarea neurofilamentelor fosforilate (subunitatea pNF-H) si LCR ca biomarker in traumatismul vertebro-medular acut“, a fost publicat in Revista Româna de Medicina de Laborator in editia din septembrie 2014. De asemenea, studiul a fost prezentat la Congresul National al Societatii Romane de Neurochirurgie-Bucuresti, desfasurat in perioada 24-27 septembrie 2014. Acest studiu ar fi stat la baza promovarii lui Iencean.
Contactat de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie, a refuzat sa comenteze. Acesta a adaugat ca lasa justitia sa-si urmeze cursul.

Musamalizarea la Colegiul Medicilor?

Cum era si de asteptat a fost sesizat si Colegiul Medicilor care va trebui sa ia o decizie in acest caz. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a aratat in mai multe randuri ca sub conducerea sau influenta lui Astarastoae niciun medic acuzat de malpraxis nu a fost sanctionat de Colegiul Medicilor pe masura suferintelor provocate. Deja Astarastoae a dat in presa locala si centrala unele declaratii din care reiese ca nu mai poate de grija sanctiunilor primite de cei doi medici, fiind preocupat mai putin de faptul ca s-au reclamat totusi niste decese. Va musamaliza Colegiul Medicilor acest caz? Dupa cum s-a vazut mai sus, Iencean a fost promovat conferentiar in timpul actualei “domnii” a lui Astarastoae la UMF. Sa nu uitam insa ca in anul 2011 Astarastoae a fost trimis in judecata de procurorul DNA Emilian Eva, fratele dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie. Va incerca Astarastoae sa musamalizeze totul tocmai din dorinta de a se razbuna? Vom vedea.

 

sursa: BZIdr. iencean stefan

Leave a Reply