In orasul culturii, Chirica salveaza falitii…

In orasul culturii, Chirica salveaza falitii…

Ca sa fim mai precisi, salveaza chiar si crasme falite.

Fapt: pe 16.062017, primaria descultei (foste) capitale a culturii, institutie condusa de onorabilul domn Mihai Chirica, achizitioneaza direct, de la firma LAVRIC SRL, niste “servicii prestate de artisti”, domnul Lavric fiind, bineinteles, un binecunoscut artist. Total plata – 5.200 lei – adica doua salarii bunicele, pentru care un profesor cu ceva grade didactice din Iasi isi rupe nervii, timp de doua luni, cu pustimea atinsa de streche; domnul Lavric i-a castigat in cateva ore – oferind (credem) cantece poporale publicului insetat de folclor.

Ce pute-n toata treaba asta e ca firma LAVRIC SRL, infiintata in 2014, nu a desfasurat activitate pana in 2017, cand (ce inspiratie!) in ianuarie, i se adauga la obiectul principal de activitate si chestiunea aceasta a “creatiei artistice”. Dupa care a urmat acest fabulos contract. Nu am comenta mai nimic, muzica populara fiind, in Romania, un soi de a doua institutie religioasa, cu mici dumnezei si sfinti; insa Victor Lavric a mai tras pe dreapta o afacere – “Casa Lavric SRL” care, din 2009, este radiata si cu toate punctele de lucru inchise, inclusiv cel din straga fosta Horia nr. 8 si actualmente Costache Negruzzi nr. 8. Locatie care, avem banuieli, a functionat insa intre timp, cu toata inactivitatea declarata de celebrul cantautor popular.

Fapt – pe 14 iunie 2017, CLL High Ground SRL Harlau se pomeneste cu serviciile cumparate direct de aceeasi institutie condusa de domnul Mihai Chirica. Pentru 62.900 lei, harlauancele Diana si Simona Ursache (administratora si patroneasa firmei) trebuiau sa furnizeze “servicii de divertisment”. Cu 62.900 lei se pot plati, de exemplu, circa 30 de salarii unor educatoare care, pe timpul verii, ar putea asigura continuitatea in crese si gradinite. Timp de 3 luni, 10 persoane, cu 25 de copii fiecare; faceti singuri socoteala. Insa pentru asemenea chestiune nu se gasesc parale in Primaria Iasi, ci pentru plata unor sevicii de cateva ore (10-15-20?) de produs voie-buna undeva in Copou. Sau pe Stefan cel Mare.

Iarasi, faptul ar fi fost anodin – intrucat aruncatul banilor pe fereastra este, in Primaria Iasi, un obicei incetatenit inca de la Simirad incoace; ceea ce naste intrebari e ca CLL High Ground SRL Harlau a avut, in 2016, 0 (zero) salariati, cifra de afaceri de 2.000 lei (exact – doua mii d elei – de 31 ori mai mica decat contractul oferit de municipalitatea ieseana) si datorii de 121.000 lei. Pentru ca cele doua harlauance au cheltuit. In traducere: Primaria Iasi a oferit un contract urias unei firme inca nedeclarate in faliment…

Tot pentru cantecele si voie buna, aceeasi institutie cheltuie 10.500 lei; se numeste Asociatia “Doina Iasului” si are 0 (zero) angajati.

Pentru serviciile de catering, 6.300 de lei (putin, chiar putin, parol…) au fost directionati firmei Euromarket Junior SRL. Adica firmei lui Constantin Radeanu – ce opereaza luxoasa locanta “La Castel” si altele. Traducere – Chirica incearca sa se puna bine cu unul dintre latifundiarii Iasului, aflat in orbita lui Nichita, partener de afaceri cu Cihodaru si sotul unei judecatoare si… si de aici puteti comenta si singuri. Ce e ciudat e ca, mai an, una dintre gazetele careia nu dorim ai-i face reclama (intrucat si-o face foarte bine si singura) indica Euromarket ca fiind candidata la faliment; ciudatenia provine din faptul ca, intre timp, referirile OFICIALE la chestiunea insolventei/falimentului au disparut ca prin minune din scriptele oficiale, ceea ce ne face sa credem ca legaturile lui Radeanu cu o parte a justitiei nu provind din firmele de desene animate, cum s-ar crede.

Finalmente, lasam la intelegerea dvs (deci, pour les connaisseurs) urmatoarea viitoare chestiune: primaria scoate la licitatie servicii de paza (10 posturi, raspandite prin Iasi), pentru 5 luni, pentru care pune la bataie peste 580.000 lei.

Calcul: un post de paza inseamna 3 oameni (care vor lucra in ture), platiti brut cu 1.250 lei lunar; adica 1.250x3insix10 posturix5 luni inseamna 187.500 lei. Adica DE TREI ORI MAI PUTIN decat ofera, la prima strigare, primaria… Dar asupra acestui subiect vom reveni.

Concluzia: ajuns carmaci-sef peste sacul cu parale al municipalitatii, domnul Mihai Chirica da cu banii in stanga si-n dreapta. Si, din cate se vede, salveaza faliti. Strict de comentariu, credem ca alta ar fi fost situatia daca Mihai Chirica si-ar fi construit reputatia si altfel decat oferindu-se admiratiei publice afisandu-se in baruri. Cine stie, vorba poetului, cunoaste…

Daniel Vlas-FAPTA

Leave a Reply