“Ieri Pungești, azi Tomești” ?

“Ieri Pungești, azi Tomești” ?

Despre firma care doreşte să facă un incinerator de deşeuri periculoase la Tomeşti în apropierea Iaşiului !

Dacă noi cetăţenii ne-am împotrivit Chevronului care dorea să exploateze la 100 de km de Iaşi, RMGC-ului care dorea să cianureze la Roşia Montana în jud. Albă, dacă am reuşit să oprim masacrarea copacilor în Parcul Expoziţiei şi am obţinut replantarea teilor pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, dacă de data asta ca ieşeni (şi aici mă refer şi la satele, comunele limitrofe) POATE NE ESTE PUSĂ ÎN PERICOL SĂNĂTATEA de ce nu am lua la întrebări firma DAMECO şi APM Iaşi în privinţa proiectului de incinerator ?!
Până acum comunitatea locală se opune, Primarul de la Tomeşti conform presei nu vede bine investiţia, firma DAMECO este acuzată de presă de diverse şmecherii, plus că au avut chiar în ziua avizării de mediu de la APM Iaşi un incendiu imens la punctul de lucru din Buhuşi “Cel mai mare incendiu din istoria oraşului. 13 masini de pompieri chemate depozite ce nu respectau nici măcar normele PSI, incendiu care spune multe despre  capacitatea acestei firme de a îşi gestiona afacerile.” (vezi foto și videoIMG_1264-655x360

Părerea generală este că aceste depozite şi incineratoare de deşeuri periculoase trebuie făcute în zone cu densitate minimă de populaţie şi la distanţă faţă de aglomeraţiile urbane conform normelor, de asemenea tehnologia trebuie să fie de ultimă generaţie şi nu cuptoare reabilitate.

Chem pe toţi cei care locuiesc în zonele ce pot fi afectate, pe toţi cei ce urăsc mafia economico-politică, societatea civilă, ONG-uri, P.E.R., T.E.R. şi P.V. Iaşi , Mănăstirea Vlădiceni, toţi activiştii ecologişti, funcţionarii publici ai statului din zona Iaşi şi împrejurimi cu atribuţii în control, avizare şi securitate ecologică , primarii, consilierii locali şi judeţeni să intervină pentru apărarea sănătăţii noastre. În momentul de faţă este nevoie de un grup de acţiune şi analiza care să revadă cu toată seriozitatea, oportunitatea acestei investiţii, să informeze cetăţenii asupra riscurilor la care sunt expuşi, să verifice conformitatea avizului APM Iaşi pentru acest obiectiv, dacă instalaţiile şi amplasamentul sunt conforme cu normele locale, naţionale, europene şi transfrontaliere de mediu.
Mai multe articole din presă şi internet pentru documentare (voi reveni şi cu detalii):

Academia Catavencu despre neregulile  DAMECO

– Cea mai mare bomba ecologica din Iasi! Sanatatea iesenilor, in pericol iminent – FOTO

7Est – despre situatie in general

Evenimentul de Iasi – despre acest scandal

Ecomagazin – despre toxicitatea arderii deseurilor

Yotube, persoane in U.S.A. ce s-au opus

Cu stimă,

Franco Dan Frunzetti

Buhusi.NET | Incendiu Buhusi 20 septembrie 2015