Homo homini Lupu. Victorel Lupu…

Homo homini Lupu. Victorel Lupu…

Îndopat temeinic cu funcții grase de partid și de stat, ani la rând, Victorel Lupu – finanțistul local din fruntea Consiliului Județean pare a fi, în PSD Iași, unul dintre puținii oameni curați.

Fals.

Lupu nu e un inocent, așa cum ar dori să se creadă. Înarmat, politic vorbind, cu aura unui melc furios, care-și flocăie coarnele când se enervează singurel și fără martori, prezidentul en-titre al CJ Iași a-nceput să facă valuri în partid după ce s-a văzut urmașul lui Niki la tronul organizației județene. Însă ceea se ascunde în spatele măștii de finanțist sever, cu care a încearcat în ultimele luni să-și consolideze subțirelul capital politic, creionează portretul nu doar a unui veșnic „loc doi”, ori servant al mult mai vizibilului Nichita, ci și a unui individ care a preferat să-și țină afacerile departe de ochii lumii. Afaceri care put.

Bagă bani, bagă bani…

Luată la bani mărunți, declarația de avere a președintelui CJ Iași – anostă, la prima vedere, ascunde câteva lucruri cel puțin surprinzătoare.

Fie, de exemplu, declarația de avere din 2004. În jumătate de an, Victorel – ca șef al Finanțelor locale (post în care a fost impus datorită legăturii sale cu Nichita) – reușește imposibilul: economisește, în șase luni, 15.000 euro, dintr-un salar (total pe aceste șase luni) de… 2.250 euro!

Furat murdar, coane Victorel! Adică 2.500 de euro, lunar. Performanța nu a atras atenția nici unui procuror, ci numai a presei.

O altă ciudățenie a mirabilului Lupu este vila în care locuiește, pe Emil Honoriu: estimată, în declarația de avere, la 1,7 miliarde de lei vechi, aceasta ar valora, pe piața construcțiilor, cel puțin dublu. Vorbim de prețuri de construcție. Concluzia: în declarația sa de avere, Lupu minte. Iarăși, procurorii au fost nepăsători.

După cum mai nimeni nu a reacționat la faptul că Lupu pare a fi ”sponsorul” oficial al firmei prin care fiul lui (condamnat pentru înșelăciune) își manevra afacerile, sau pentru faptul că, din aceeași declarație de avere lipsesc alte câteva firme la care același fiu era asociat sau acționar.

Însă ciudățenia abia acum vine.

Vila a fost construită fără ca Victorel să-și fi vândut vreo proprietate; cel puțin, asta reiese din declarațiile date pe propria răspundere. Or, în cele din urmă, e clar că banii cu care a fost construit imobilul au provenit din vânzarea apartamentului pe care îl deținea în Nicolina – o vânzare pe care Victorel Lupu a căutat astfel să o ascundă. De ce?

Primăria Iași – o vacă. De muls

În 2004, Victorel Lupu declara, oficial, vânzarea apartamentului său din Nicolina către un oarecare Vasile Silion, pentru 34.000 euro. O sumă uriașă, pentru 3 camere în Nicolina, la acea vreme – dar totul pare a avea o altfel de explicație dacă vă spunem că un oarecare Vasile Silion se ocupă, la vârf, de afacerile maestrului Mardarasevici. Același Mardarasevici care a dat mită primarului în recentul scandal generat de ancheta DNA privind ”management al traficului”, și același Mardarasevici ale cărui firme câștigau licitațiile la Primăria Iași pentru softuri. Și da, la Primăria Iași condusă de Nichita și al cărei director economic era Lupu. Victorel Lupu.

Funcții, șmenuri, falimente

Plecat din IJTL Iași (adică ceea ce avea să devină RATC și, acum, RATP), Lupu a trecut pe la Finanțele județene, a ajuns apoi director economic la RAJAC (transformată acum în ApaVital), director în Primăria iași la Direcția Economică, subprefect, prefect, iarăși șef la finanțe – locale sau județene. Acum, este președinte al Consiliului Județean Iași, pe locul fostului arestat Adomniței.

Și hai să vedem ce fac firmele și instituțiile pe la care a trecut Victorel.

La RATP lucrurile sunt clare: falimentul în care a fost impinsă regia de transport este opera primarilor Iașului, primari ale căror talente s-au sprijinit pe oameni ca Victorel. Iar Vixctorel, ca șef al direcțieie conomice sau șef al finanțelor locale, a ignorat faptul că, în fond, ar fi putut penaliza acțiunile primarului Nichita.

La RAJAC, lucrurile sunt și mai clare. Victorel a participat – și ca fost director economic, dar mai ales ca membru al CA, la manevrele financiare ale aceluiași Nichita. Pe care le trecem, pe scurt, în revistă: scandalul construcției sediului (licitație dubioasă, lucrări supraevaluate, suplimentări de buget), preluarea stadionului și a echipei de fotbal (iar CJ trebuie să recupereze, acum, peste 1 milion de lei dat în contul forbalului, însă Victorel nu face mai nimic…), achiziții publice ciudate – dar acesta e deja un alt subiect.

La Primărie, Victorel se laudă cu afacerea DEXIA – cu buna derulare și așa mai departe. Reamintim că, de exemplu, cu fondurile creditului DEXIA au fost asfaltate străzi care, de fapt, nu există, ori au fost efectuate investiții în obiective, de fapt, private: strada către ”Platoul însorit” (micro-cartierul de vile construit de firma de casă a primăriei Iași, pe dealul Miroslava, unde-și au reședința capi ai administrației, locale în frunte cu Chirica), iluminatul stradal și canalizarea străzii nu sunt, în fapt, ”de interes general” ci servesc găștii ce conduce primăria.

Acesta este Victorel Lupu. Omul care pare curat și cinstit – și poate așa și este, dar care, în sufrageria-i din strada Emil Honoriu adăpostește o firmă al cărui patron se ocupă, dragă doamne, și cu ”epurarea apelor uzate”. Asta în condițiile în care Victorel are o poziție deloc de neglijat în raport cu Apavital. Omul care a văndut cuiva un apartament, cam la supra-preț, dar (ce curioasă coincidență de nume!) acel careva se numea la fel cu cel care, în numele lui Mardarasevici și angajat al firmei lui, câștiga licitațiile primăriei la care era angajat Lupu. Vom reveni la personaj, cât de curând.

Daniel Vlas