Guvernanţii mai scot la vânzare încă un crâmpei de ţară. Românii tac.

Guvernanţii mai scot la vânzare încă un crâmpei de ţară. Românii tac.

Guvernul a aprobat marţi, 28 iulie 2015, printr-o Hotărâre, vânzarea a 26,69% din acţiunile pe care statul român, prin Ministerul Energiei, le deţine la Rompetrol Rafinare.
Puţin mai mult de jumătate din totalul acţiunilor pe care statul român le mai deţine la această societate comercială, unde pachetul majoritar de acţiuni, de 48,11%, este deţinut de statul Kazahstan, printr-o firmă înregistrată în Olanda.
Guvernul ne informează că el, de fapt, nu vinde, el “privatizează” pachetul de 26,59%, potrivit unei “strategii de privatizare”, prin “licitaţie cu strigare”, şi “competitivă” şi “olandeză”, bla, bla bla, cu precizarea că pachetul nu va putea fi vândut la un preţ mai mic decât valoarea nominală, care este de 200 milioane de euro şi care este, bineînţeles, de câteva ori mai mică decât valoarea reală a acţiunilor în cauză
Ne aflăm, evident, din nou, în faţa unui cadou făcut kazahilor. Rămâne să vedem, undeva în viitorul îndepărtat, ce comisioane vor fi plătite pentru finalizarea acestei “afaceri”.
Capitalul Rompetrol a fost creat din banii românilor, din banii actualilor pensionari ai României, aşa cum a fost creat tot capitalul miilor de întreprinderi care se aflau în funcţiune la data de 22 decembrie 1989, în valore de peste 500 miliarde de euro, exprimată în preţurile de astăzi.
Tot acest capital a fost furat de statul român de la cetăţenii săi, prin Legea 15/1990, trecut în proprietatea PRIVATĂ a statului şi, de acolo, “privatizat”, adică vândut, la preţuri simbolice, către politicieni, camarila acestora şi către corporaţii străine, private sau publice.
O crimă economică abminabilă, care, iată, a devenit o stare de normalitate.
Poporul român asistă pasiv la deposedarea sa de avuţia naţională, la aducerea sa în stare de sclavie.
Au trecut câteva zile de la anunţarea acestei noi vânzări de ţară şi nu am văzut ca vreun român să ridice un deget. Nici un pensionar, nici o asociaţie a pensionarilor, nici un partid politic, nici un post de televiziune, nici un post de radio, nici un jurnalist, nici un intelectual. Nimeni. Nimic.
Constantin Cojocaru
31 iulie 2015