Fratia putorilor – 2

Fratia putorilor – 2

Iași, 2015, decembrie: patriotismul local dă în clocot, pen că Iașii au fost iarăși uitați. Sau trădați. Sau, sau, sau. Iașul nu va fi Capitală Culturală Europeană, pentru că nici nu s-a calificat în finală.

Ei bine, adevărul e că orașul e departe de a fi măcar capitală culturală a României – e un domeniu în care Bucureștiul poate da lecții. Regional, ar avea șanse.

Ar avea șansa de a fi declarat capitala mondială a prostiei, sau a mândriei găunoase, a investițiilor păguboase, a jafului instituționalizat ori a corupției. Iar măsura tuturor acestor lucruri (deloc măgulitoare) este clasa politică locală.

Pe care IEȘENII, și nimeni alții, în deplină cunoștință de cauză, i-au votat, i-au trimis în parlament sau în primării, le-au asigurat funcții, demnități și privilegii și apoi au clamat că au fost mințiți iarăși.

Vom trece, pe scurt, în revistă, această șleahtă de putori pe care voi, ieșenii, ați trimis-o în parlament să vă voteze legi mai bune și să vă reprezinte interesele.

 

Florin Constantinescu, senator PSD (ex-USL)

senator Florin Constantinescu)

Lăsați o pârjoală la soare câteva zile, atașați-i apoi o cravată și-un costum Armani – și gata! Așa a apărut pe lume (în lumea politică, desigur) senatorul PSD, pre numele lui Florin Constantinescu, pășcănean: o tocătură în care afacerile, banii și politica au fost ținute prea mult în locuri cu multă căldură.

Să trecem la subiect.

Beneficiare ale unor contracte cu statul (cu complexurile energetice – pentru care, în unele cazuri, nu se știe exact ce au prestat, sau cu ministerul agriculturii), firmele senatorului au intrat în atenția presei și… stupiză! Senatorul își rotunjea veniturile (modeste, cum altfel…) urmare a unui contract încheiat fără licitație publică, de către una dintre firmele sale care era în același timp executată de ANAF. Frumoasă poveste…

Însă o poveste și mai frumoasă a descoperit DNA Iași – care a reușit punerea senatorului Constantinescu sub control judiciar (laolaltă cu deputatul Rățoi), pentru abuz în serviciu. Pe scurt, Neculai Rățoi (fost primar al Pașcanilor) și Florin Constantinescu (fost consilier local PSD, președinte al Comisiei juridice din CL Pașcani) au păgubit bugetul orașului în urma unei afaceri cel puțin ciudate cu firma Agrocomplex Lunca Pașcani, de la care au ”uitat” să încaseze câteva milioane de lei. Ani la rând.