DGASPC Iasi – Ghid de aruncat banii pe fereastră

Intrată în programul național de înnoire a parcului auto – în fond, o imensă golănie a guvernului Ponta menită să umfle conturile multinaționalelor din domeniu – Protecția Copilului Iași a reușit achiziționarea a două autoturisme. Câștigătorul licitației – compania Renault.

Ei bine, să nu credeți că cineva, acolo sus, gândește la investiții într-o manieră economică; nu. Autoturismele, cu tracțiune 4×4 (chestie necesară, pentru că e greu să-i trambalezi prin târg pe Ion Florin, Karacsony , Ticu și suita altfel decât 4×4), vor fi… ornamentate! Bani în plus pentru farafastâcuri care costă, și sunt plătite dintr-un buget care nu poate suporta (nu-i așa?!) creșteri de salarii.

Mai precis, DGASPC Iași face o revenire la documentațiile de licitație/atribuire, și înmânează celor interesați noi specificații ale autoturismelor. Care sunt noile cerințe, fără de care cele două mașini n-ar fi fost demne să plimbe augustele dosuri ale șefilor direcției? Să le enumerăm: ornament față-spate, din crom satinat; bare cu pavilion longitudinal, din crom satinat; ornament eșapament.

Prețiozitățile arătate mai sus scot din buzunarul statului doar un mizilic de câteva mii de euro; însă pentru altele – achiziționate prin licitație sau direct – se cheltuie de-a surda sume importante.

Exemplu: ”Lucrări de reparații la centrul Hospice Gulliver”, achiziție directă, pe care DGASPC dă 42.600 euro. Curios la lucrarea asta e că centrul respectiv este… nou-nouț, contruit, reabilitat și lansat la apă cu fonduri europene! Concluzia: lucrările au fost făcute de mântuială… Un alt aspect ar fi plafonul maxim permis achizițiilor directe, însă legea în vigoare este interpretabilă.

Alte 16.500 euro costă ”reparații la magazia de materiale”. De spus că sunt în Iași garsoniere la prețul ăsta…

”Montare centrală centrală termică”, cu lucrările aferente inclusiv proiectele și hârțogăraia costă, la Centrul Mihail Sadoveanu Pașcani, 25.000 euro. Serios!

Reparațiile la ”Centrul de Integrare și Terapii Ocupaționale” Popricani – alte 46.500 euro. Mai precis, 45.513 euro. Fix! Probabil că-l construisc din nou…

Pentru ”reparații și igienizare etaj II sediu” aceeași direcție aruncă pe geam 53.000 euro. Cu muuuuult peste cei 30.000 permiși de lege.

Însă cea mai șmecheră achiziție e următoarea: ”Servicii de legătorie și arhivare”, lucrare dată unei firme de prin Târgoviște. Ei bine, pentru șuvoiul de hârtii ce merită a fi îndosariate, firma respectivă primește… 29.008,5 euro. De spus că munca respectivă poate fi efectuată de 2 oameni, în două-trei luni, cu investiții în hârtie, sfoară, carton și aracet de cel mult 1.000 euro. Per total, circa 3.000 euro – față de cei 29.000…

Vom reveni, în numărul următor, cu alte exemple despre cum este cheltuit banul public la DGASPC Iași.

 

Redactia FAPTA