DGASPC Iasi: Corb la corb…

După îndepărtarea din sistem a lui Penciuc, nou numitul Ion Florin – director general al DGASPC – pune în funcţiile cheie din instituţia amintită nume sonore şi cu un trecut cel puțin dubios.

Iată două exemple: Elena Magriș și Ciprian Bursuc.

Tabloul pe care îl face Emiliei Magriș presa din Pașcani (pe situl jurnaldepascani.ro) este prea puțin măgulitor; vom spicui dintr-un articolul publicat acum ceva timp de ziariștii pășcăneni:

Locul doi în topul trupei democrat-liberale îl deține alt smardoi comunitar, pe nume Ion Magriș, fostul șef al Miliției Pașcani, cel care în acestă calitate a nenorocit oameni nevinovați, atât cu vâna de bou cât și cu bocancul din dotare. (…) Revenind la Magriș, nici după Revoluție acesta nu a fost mai breaz, fiindcă năravurile din fire, după cum se știe, nu prea au lecuire! Astfel, ca sef la “Pază și Ordine”, Magriș a fost cel care l-a terorizat efectiv pe subordonatul său Claudiu Nistor pentru că nu-i deschidea ușa cu “capul”, acesta fiind și unul din cei mai corecți și mai competenți subofițeri de la Poliția Pașcani, până la evenimentul nefericit de acum câteva luni. Foștii colegi ai lui Nistor spun acum că, datorită presiunii psihice și batjocurii la care Magriș îl supunea pe subordonatul său, acesta a clacat pentru prima dată acum câțiva ani, amenințându-l pe milițianul cioban că-l împușcă! (…)

Pe partea cealaltă Emilia Magriș (soția lui Ion), vicepreședintă a PD-L Pașcani, este o jivină care a lăsat fără hrană (prin furt), i-a batjocorit și maltratat pe copilașii orfani de la Casele de Copii pe unde a trecut ca directoare, pârjolind în urma sa totul, încât ne și mirăm cum poate Dumnezeu să mai țină pe fața Pământului o asemenea orătanie, fără ca acesta să se crape.

Degeaba a scris presa locală și județeană despre faptele abominabile ale acesteia, deoarece “Coloneasa”, profitând de relațiile de tip mafiot ale bărbatului său, a stopat orice anchetă, mai ales că escrocilor de la Protecția Copilului le închidea repede gura cu fripturi bine proporționate, furate din mâncarea copiilor orfani”.

Teribil articol. Un altul – ceva mai credibil, apărut de această dată în ”Bună Ziua Iași”, arată o altă față a Emiliei Magriș: cea de cercetată penal, urmare a unui control efectuat de Consiliul Județean Iași în 2010. Iată și spicuirea:

”În urma controlului efectuat de Consiliul Judetean, la 15 centre din județ s-au constatat ilegalități legate de achiziții de haine pentru copii. Concret, la centrele respective s-au făcut achiziții de haine pe ochi frumoși, șefii centrelor preferând să dea banii unor apropiați pentru a cumpăra haine la preț umflat. Cele mai șifonate au ieșit centrele de plasament din municipiul Pașcani și orașul Târgu Frumos, unde s-au aruncat pe fereastră foarte mulți bani (…). Conducerea Consiliului Județean Iași a și înaintat o plângere penală pentru soluționarea cazului. Plângerea, aflată în curs de soluționare, a fost depusă la jumatătea lunii trecute. «Centrele de plasament situate în zonele Târgu Frumos și Pașcani efectuează achizițiile de echipamente de la agenți comerciali din localitățile respective, fără selecție sau studiu de piață, favorizând în mod evident unele societăți comerciale sau chiar încurajând practici de exclusivitate, fără a consulta în vreun fel beneficiarii acestor bunuri. Situațiile deosebite vizează favorizarea unei singure firme, a firmelor unor apropiați sau firme căpușă», se arată în raportul respectiv”. Printre cei citați, printre alții, se află Ciprian Bursuc, cel care a condus Centrul Sf. Spiridon Tg. Frumos și Emilia Magriș – ca șef al Centrului Sf. Neculai Pașcani.

În săptămânalul ieșean 7EST, detaliile sunt ceva mai explicite:

”Controlul, coordonat de vicepreşedintele Victor Chirilă şi de preşedintele din acea vreme al CJ, Constantin Simirad, a scos la iveală şi alte matrapazlâcuri. Firma beneficiară, Serami-Lex SRL, aparţinea unei anume Anişoara Zamfir. Aceasta este soră atât cu primarul din Bălţaţi, Vasile Aştefanei, cât şi cu Constantin Aştefanei, administratorul unui alt centru de plasament de la Târgu Frumos. De altfel, hainele cumpărate au fost duse la Târgu Frumos dintr-un sat din comuna Bălţaţi (…). Aşadar, concluzia a fost aceea că banii s-au dat „cu dedicaţie”, aşa că Simirad a făcut o sesizare la ANRMAP şi una la Poliţie”.

Cum au fost penalizați cei doi? Ciprian Bursuc este, astăzi, șeful CS Veniamin Costache (funcție la care a ajuns cu largul concurs al lui Ion Florin), iar Emilia Magriș, rămasă pe funcție, este de ani buni membră a Consiliului director al direcției! Curios e că Magriș activează, paralel, și într-o asociație cu profil similar de activitate, fără ca nimeni să-și bată capul cu faptul că asociația cu pricina are relații mai mult decât amicale cu aceeași direcție la care Magriș este angajată…

Mansarde cu Crăciun…

Însă Magriș și Bursuc sunt ”doar” simpli șefi de centre – cu alte cuvinte figuri de banca a doua. Cei care coordonează sunt în prima bancă a puterii, iar la DGASPC se disting două figuri. Să le luăm pe rând.

Ioan Ticu – director adjunct. Pe scurt, vom spune doar că numele său apare într-un dosar anchetat de DNA Iași (amănunt important, la care vom reveni ulterior) legat de țepele trase unor ieșeni doritori de mansarde. Conform celor date publicității în 2010, Ion Ticu trebuia să fie cercetat pentru înşelăciune. Ticu a încheiat un contract cu firma țeparului Ciprian Acatincă (Romconsult Grup SRL), în urma căruia Acatincă trebuia să construiască mai multe mansarde în blocul în care locuia Ticu, iar două dintre acestea urmau să-i revină lui. Până acum, în dosarul în cauză DNA nu a mai făcut nimic. Curios este faptul că, dintr-un simplu salariu de directoraș la stat, Ticu a reușit să construiască nu mai puțin decât 7 mansarde, din care a și vândut patru.

O altă figură importantă este Niculina Karacsony, director adjunct – cea care, în direcție, se bucură de o putere mai mare decât a lui Ion Florin. Niculina Karacsony este nevasta lui Florin Karacsony – juristul mafioților de la UBEMAR și Trust Construcții SA Iași, ale căror afaceri tenebroase au fost ”spălate” de așa-zisa anchetă a DNA Iași pe vremea când era condusă de Emilian Eva. De remarcat nu atât faptul că Eva a ”uitat” să-l întrebe de sănătate pe Florin Karacsony (și, conform informațiilor pe care le avem, ar fi avut foarte multe de discutat…), ci faptul că Niculina Karacsony a ”uitat”, la rândul ei, să treacă, în declarația de avere, firmele la care ilustrul ei soț este acționar sau patron, după cum a ”uitat”, cam în aceeași manieră, să declare veniturile obținute din firmele respective. Fals în declarații, care – vorba cuiva de la același DNA sau de la Agenția pentru Integritate – este treabă penală, ocazie cu care vom sesiza instituțiile amintite.

Dracula & Vanga Company