Cum combate saracia “leul” Taraboanta: tepe date fostilor angajati (II)

Cum combate saracia “leul” Taraboanta: tepe date fostilor angajati (II)

Transformata, din Demetrela Trading SRL in Demetrela Trading Investment and Business Admninistration Center Work SRL, fosta firma ce opera zeci de patiserii din Iasi a fost, practic, mutata in Bucuresti. Se intampla in 2014. Dar, odata cu vanzarea partilor sociale cuplului Ungureanu-Serea*, si cu desfiintarea juridica a punctelor de lucru, a mai aparut o problema, de care acum se ocupa justitia: preluarea angajatilor – chestiune care, pentru unii, s-a terminat prost.

Concret, firma Prima Food SRL (cea care a preluat “din mers” afacerile societatii Demetrela Trading SRL) este, acum, actanta in cateva procese pornite de fosti angajati, pe marginea legislatiei muncii. Previzibil, insa, litigiile se vor sfarsi in detrimentul acestora, intrucat – in citatiile remise firmelor in cauza – fostii angajati arata ca nu stiu pe cine sa dea in judecata, indicand Prima Food SRL ca “fosta” Demetrela Trading SRL. Chestiune in care, din pacate, insasi instantele de judecata par a se fi pierdut.

Ca Prima Food SRL este (sau nu) continuatoarea “de fapt” si nu “de drept” a fostei Demetrela nu are prea multa importanta; Taraboanta are probleme ceva mai mari.

Una dintre acestea ar fi cererile fiscului iesean – prin care se solicita atragerea raspunderii personale a lui Iulian Taraboanta si a lui Ciprian Ionescu, considerati vinovati in falimentul firmei TIIC&Grup.

tarab-cif-af-n003

Inchisa deja si radiata, firma a lasat in urma datorii catre stat; justitia insa i-a facut scapati pe cei doi. Or, nici actuala firma-geamana (ITIC Grup SRL, fondata de aceiasi doi amici) nu e departe de obiceiul casei (adica acumularea de datorii), si i se prevede un faliment glorios, la care speram ca finantele vor fi ceva mai atente.

O a doua problema este de natura penala; citam din dosarul 36334/245/2016: admite plângerea formulată de petentul Judele Adrian împotriva ordonanţei de clasare din 03.06.2016, dată la de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi în dosarul nr.16015/P/2014, menţinută prin ordonanţa din 23.09.2016, a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, dată în dosarul nr. 501/II/2/2016. Desfiinţează ordonanţa de clasare din 03.06.2016, dată la de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi în dosarul nr.16015/P/2014, menţinută prin ordonanţa din 23.09.2016, a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, dată în dosarul nr. 501/II/2/2016 şi trimite cauza procurorului pentru a începe urmărirea penală sub aspectul comiterii infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută de art.322 C.pen. În temeiul dispoziţiilor art. 275 alin.3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de către stat raman în sarcina acestuia. Definitivă.

tarab-cif-af-n004

Asadar – consilierul judetean Iulian Taraboanta, luptatorul anti-saracie, este cercetat penal pentru “fals in inscrisuri sub semnatura privata”.

De spus ca un ultim aspect intareste senzatia ca “falsul in inscrisuri” nu este o chestiune chiar necunoscuta lui Iulian Taraboanta: datele financiare ale firmei Prima Food SRL.

In 2016, firma inregistra o cifra de afaceri de 4,6 milioane lei, si venituri aproape duble – 8,1 milioane. In 2015, la o cifra de afaceri de 3,3 milioane, veniturile au fost de 4,5 milioane. Or, acest lucru indica faptul ca patronii firmei Prima Food SRL au obtinut aceste venituri NU doar din patiserii si vanzarea de dulcegarii, ci si din subinchirieri ale spatiilor; or, unele dintre aceste spatii apartin Primariei Iasi – iar subinchirierea lor este interzisa fara acordul proprietarului.

tarab-cif-af-n001

In loc de final, o intrebare adresata omniscientului primar Mihai Chirica: cum este posibil sa functioneze, in Iasi, zeci de patiserii, fara acordul ANSVSA, ani la rand? Intrebam aceasta pentru ca, in fapt ( a se vedea imaginea alaturata), in lista unitatilor ce au primit acceptul ANSVSA Iasi – lista actualizata in 2017, apare doar Demetrela Trading SRL.

tarab-cif-af-n008

Or, NU EXISTA nici o Demetrela Trading SRL (firma care a fost vanduta, redenumita si i s-a mutat sediul social – ba chiar a inchis punctele de lucru din Iasi – a se vedea poza atasata mai jos…),

taraboanta006

si NU EXISTA nici o referire la Prima Food, adica exact cea care opereaza chiar in buricul targului. Ca atare, toate punctele de lucru ale fostei Demetrela lucreaza, in acest moment, nelegal! Iar ca lucrurile sa fie rotunde, nici ONIX Iasi nu figureaza pe lista ANSVSA…

*

Victorita Ungureanu este, fara indoiala, recordmena nationala: detine 144 de firme, raspandite in toata tara, dintre care 4 in Iasi. Toate patru (ce coincidenta!) sunt radiate…

tarab-cif-af-n005

Dam un exemplu: firma Del Marco SRL Iasi; preluata de Victorita Ungureanu, firma este mutata in Bucuresti, este redenumita (alta coincidenta…) “DEL MARCO INVESTMENT AND BUSINESS CENTER WORK INTERNATIONAL SRL” si, finalmente, este bagata in faliment. Urmarea: administratorul judiciar constata ca… din lipsa documentelor contabile, nu se poate pronunta daca au fost savarsite fapte care sa atraga raspunderea patrinomiala a administratorilor. Mai mult, scrisorile trimise administratorilor Ungureanu si Serea au fost returnate – pentru ca cele doua nu au fost de gasit la adresele mentionate. Punct final: statul a luat o teapa de 95.000 lei, procedura de faliment a fost inchisa, si nimeni n-a patit nimic.

tarab-cif-af-n006

Alt exemplu: EYA Management Distribution SRL Pascani, firma detinuta de consilierul local PNL Riznic; ajunsa la aceeasi Ungureanu, firma este acum radiata.

Si ultimul: Seleko Exim SRL Iasi – ce a apartinut, pana sa ajunga la viguroasa Ungureanu, lui Ciprian Apostol si Mariei Olga Carp; de asemenea, firma este acum radiata.

Daniel Vlas – FAPTA

Leave a Reply