COTNARI: Primăria – pepinieră de penali

De 16 ani, primăria comunei Cotnari e o pepinieră de penali.

Primar, viceprimar, secretar al comunei sau consilieri – nu contează; în Cotnari, talentul în ale politicii devine manifest prin Codul penal.

Exemplu: fie un onorabil cetățean, urmaș al lui Ștefan cel Mare. Se numește Vasile Crețu, și a fost primar al comunei ani la rând, de câteva ori. În 2012 a fost condamnat (cu suspendare…) pentru că a ignorat, cu bună știință, o hotărâre judecătorească. Pe scurt, omul a păgubit o familie din comună, eliberând – pe pamântul acesteia – titluri de proprietate în favoarea… Bisericii.

 

s604x0_Vasile_Cretu_-_primar_Cotnari

 

Cu toată condamnarea sa, Crețu a fost votat în continuare și, chiar dacă problemele de ordin penal nu s-au sfârșit, Crețu vrea din nou primar: s-a înscris în cursa electorală, din partea PSD (social democrații fiind recunoscuți pentru preferința lor de a pune, pe listele electorale, tipi cu trecut penal…). Iar după cum merg lucrurile, în următorii 4 ani Cotnariul va fi condus de un fost condamnat!

Despre prostiile și prostioarele lui Crețu s-ar putea scrie câteva dosare penale – însă, în zonă, poliția (ca și procuratura) se ocupă cu privitul în altă parte. Motivul: încumetririle – dar la aceasta vom reveni.

Nici actualul primar al comunei, Vasile Băeanu, nu e făcut din alt aluat. L-am fi întrebat pe teribilul edil dacă știe dacă, pe islazurile comunei, se găsesc sau nu vite fără ”cercei” – și câți bani plătește APIA sau AFIR pentru crescătorii de cornute. Care e musai să aibă acel ”crotal” – pentru identificare, lipsa acestuia fiind o dovadă certă a fraudării de fonduri – după o rețetă simplă: fără cercei, vitele pot fi trecute ușor de la un așa-zis crescător la altul. Cu complicitatea primarului, se-nțelege… După cum se vede în imagini, vitele de pe imaș aparțin… tuturor.

DSCF9324

Adică tuturor celor care doresc ceva parale de la APIA.

Vasile-Baeanu

L-am fi întrebat despre lipsa apei din comună – chiar dacă, mai an, a fost inaugurată cu mare tam-tam investiția ApaVital fix pentru acest lucru. În patria lucrului bine făcut, în comuna europeană Cotnari, din 10-20 de cișmele, apa curge doar la cea din fața casei popei. Și nu întâmplător, spun oamenii: polițistul Domnului se afișează cu liberalii pe față. Pardon, pe casă…

aa casa popa

Și, cum trăim în patria coincidențelor, la biserica nouă pe care i-a construit-o primăria, se aude destul de des cine ar trebui votat.

Cât despre descărcarea de gestiune a fostului primar (adică celălalt Vasile, Crețu), Băeanu ar fi trebuit să vorbească în fața organelor de cercetare penală.

Ca atare, nu ne-am obosit: Cotnarii sunt, și fără întrebările noastre, patria în care dictonul ”vorbe, nu fapte” e luat ca atare.

Șmenarul miorițic – frate cu organul

Așadar: avem până acum doi primari penali, amușinați de dulăii legii, secondați în eroisme secretara comunei, madam Mandache. Adică acea femeie din popor care, demn discipol al teoremei ”Decebal + Traian = LOVE”, este la baza TUTUROR neregulilor din primăria Cotnari. Semnatară a mai tuturor actelor cu caracter juridic, Mandache a avizat ”pozitiv” plăți fictive pentru ajutoarele sociale minime către mai toate rudele ștăbărimii din Cotnari. Sau pentru bătrâne care, la 80 de ani, ar fi prestat ”social” munci în folosul comunității precum împrăștiatul pietrei sparte pe drumurile comunale. Sau și-a pictat semnătura pe acte ce blochează plata pensiilor.

Galeria e întregită de alți doi toboșari ai vremurilor noi. Primul, si cel mai reprezentativ este un fost viceprimar – Constantin Mălăuți. Fost cercetat penal pentru braconaj – și făcut scăpat, Mălăuți a ajuns, în 2 ani, fericit posesor a 4 clădiri ridicate fără autorizație și fără a respecta legile urbanismului.

malauti-simionescu2

Condus de o administrație coruptă plătită, în fond, din bani publici, omul de rând din Cotnari ar avea șansa să îndrepte lucrurile apelând la oamenii legii.

Adică la polițiști și procurori.

Să-i luăm pe rând.

Ema Daniș – procuror șef Pașcani (Cotnarii fiind, astfel, în raza ei de acțiune): ejectată din funcție în 2015 și condamnată la 2 ani cu suspendare pentru că ”uitase” prin sertare 140 de dosare. Pe care le declara soluționate…

Ema_danis

Ghenadie Ciobanu – fost șef al Procuraturii Hârlău – ejectat și el din justiție în 2014, și condamnat la 4 ani cu executare pentru luare de mită.

Dumitru Simionescu – șeful Poliției Hârlău – suspendat din funcție, în 2016, acuzat de corupție de către DNA, alături de primarul, viceprimarul și șeful ocolului silvic din Hârlău. Nu vorbim de averile lor.

malauti simionescu1

Ce legături au frumoșii cetățeni pe care, dacă justiția va funcționa, îi vom hrăni și îmbrăca din banii noștri?

Păi e simplu: Simionescu și-a început cariera ca șef de post în comuna Cotnari, cam prin perioada în care zona începea să se afle cine e ”împăratul”. Adică cine e cel care comandă.

Ei bine, circuitul unei plângeri este parchet și/sau poliție, iare cazul, dacă este ascceptat de procuratură, e trimis la investigat la poliție – deci, în ultimă instanță, la Simionescu.

Ulterior, cercetarea și mai toate hârtiile ajung la procurori, și admise de procurorii șefi.

Din cele prezentate, se vede clar că, cel puțin în cazul cotnărenilor, mai toate măgăriile și încălcările legii aveau toate șansele să rămânâ nepedepsite.

Să luăm, de exemplu, cazul lui Mălăuți. Omul se vrea primar. A fost prins la braconat – iar cazul a fost trimis în cercetarea, vorba vine, lui Simionescu. Adică la cel cu care e cumătru, și cel anchetat acum de DNA.

malauti simionescu1

Urmarea: cel care a făcut sesizarea (paznicul de vânătoare) și-a pierdut locul de muncă – pentru că Mafia lui Mălăuți&Simionescu nu numai că l-a sacos cu basmaua curata pe fostul viceprimar, ci s-a și răzbunat pe cel care, în fond, își făcea cinstit serviciul; omul nu mai are permis de port-armă pentru că, în opinia poliției din Hârlău, e pericol public – lucru pe care-l afirmă OFICIAL în adresele trimise acestuia! Problema e că polițiștii lui Simionescu procedeaza profund nelegal – pentru că omul nostru, departe de a fi pericol public, nu are la activ nici măcar o amendă…

Urmând firul, ajungem la procurorul Ghenadie Ciobanu, și la Emma Daniș.

Concluzia: în Hârlău, anchetele penale sunt departe de a fi făcute profesionist și legal. Sute de dosare au încăput pe mâna și în cercetarea unor corupți, care au folosit sistemul ca să se îmbogățească.

Exemplu: ghici cine împăștia făină, acum ceva ani, la alegeri? Un candidat, sprijinit de ”împărat„. Cine împarte acum vin, cu bidoanele, cu sprijinul aceluiași ”împărat”? Un alt candidat.

Sau: de ce nici procuratura, nici poliția nu au demarat anchete penale în cazul plăților fictive de ajutoare minime sociale, cu atât mai mult cu cât acordarea acestuia era condiționată de ”munci sociale în folosul comunității” pe solele și podgoriile patronate de ”împărat” – adică ilegal de două ori?

Sau de ce credeți că-n biserica construită cu ajutorul primăriei se vorbește, pe după perdea, dar destul de transparent, cum ar trebui votat?

Sau de ce nu se deschid anchete penale pentru rețeaua de cișmele care nu funcționează – iar frauda (din fonduri europene) se vede din avion?

Răspuns: pentru că nu vrea împăratul.

malauti-sc cotnari

Dar despre acesta, și despre alte proiecte cu fonduri europene, puse-n operă pe pământuri aflate în litigiu, cu altă ocazie.

Deocamdată, oferim o concluzie CLARĂ: în Cotnari se fură ca-n codru. O gașcă de bandiți (Mălăuți, Crețu, Băeanu și acoliții lor) prostesc lumea, iar acum cumpără voturi cu vinul oferit cu larghețe de ”împărat” – și cred că știți cine-i personajul. Oameni cu trecut penal, autori ai unor jafuri colosale, lăsați în pace de poliție și procuratură – pentru că, în zonă, oamenii legii sunt, de fapt, oamenii fărădelegii. Iar toată ciulamaua asta e protejată de la centru. De Gabriel Surdu, bunăoară, șef al vânătorilor ieșeni, tip care nu e străin de porcărioarele pentru care DNA l-a luat la întrebări pe șeful ocolului silvic din Hârlău.

Vom reveni. Până atunci, votați!

Dacă doriți să fiți jefuiți în continuare, aveți la dispoziție PSD – prin penalul Crețu.

Ve’i avea astfel ACEEASI piata – care sta asa de zeci de ani, si scoli nereparate…

DSCF9304

Dacă doriți dispreț la kilă, Băselu și penala sa blondă vi-l dau pe Băeanu, iar PNL pe Mălăuți.