Comarna – golanii ca la Osoi

Comarna – golanii ca la Osoi

Iată ce ne spun satenii din Comarna.

1 – Mutarea ilegala a hotarului dintre comunele Comarna si Schitu Duca. A fost efectuata in 2007, de catre o comisie comuna a celor 2 comune, comisie din care insa lipseau și reprezentantii Prefecturii, și cei ai Oficiului de Cadastru. Mai mult, mutarea hotarului s-a facut FARA un ordin al prefectului (asa cum cerea legea). Motivele reale ale mutarii hotarului sunt altele decât „respectarea legii”. E vorba de improprietaririle ilegale pe tarlalele situate la hotarul dintre cele 2 comune; practic, detinatorii/petentii REALI ai terenurilor nu au avut cum si unde sa-si revendice pamanturile.

2 – Primarul Victor Banu, incepind cu 2007, a primit titluri de proprietate pe 5.300 mp, linga restaurantul Stina Poieni. Ilegalitatea consta in faptul ca TP se bazeaza pe RECONSTITUIREA dreptului de proprietate; or, nici el, nici familia sa nu au avut/dat terenuri catre CAP. Mai mult, nu putea beneficia nici de cei 5.000 m.p. dati prin lege fostilor specialisti ai CAP (or, el a fost angajatul unui SMA, si nu a fost specialist).

3 – secretarul comunei, Costica Achirei, se afla in conflict de interese. in 2009, CL Comarna da in arenda 80 ha de imas catre Achirei Ancuta, nevasta lui Costica Achirei.

In plus, dupa arendare, a facut demersuri la APIA pentru a primi subventii la hectar (peste 100 euro/ha). In 2011, cind nu i s-a aprobat subventia, a falsificat o hotarire a CL Comarna (prin care se facea dovada ca terenul ar fi alocat asociatiei crescatorilor de animale) si a primit in continuare subventia. Asociatia pare a fi fictiva.

4 – Achirei Ancuta a primit de la APIA si alte fonduri europene pentru 117 ha – ingrijire pasuni. Dar unde-s alea 117 hectare nu se știe și nu se face nici o dovada…

5 – Costica Achirei – TP prin reconstituire; or, nu a avut terenuri date la CAP nici el, nici familia.

6 Mai multi angajati ai primariei Comarna au beneficiat de arendari de terenuri – si prin urmare de fonduri de la APIA ca subventii, insa culturile ca atare au lipsit cu desavirsire, spun țăranii.

7 Eliberarea de adeverinte false pe numele a unot cetateni din Comarna, cum ca au in proprietate terenuri date in arenda – pentru ca APIA sa acorde subventii sau plati la hectar; adeverintele insa sint false, și eliberate cu concursul aceluiasi Costica Achirei și a primarului.

8 Terenuri arendate de la decedati, plecati din localitate sau pe terenuri nerevendicate. Pe suprafetele respective se primesc subventii si se fac plati la hectar pentru intretinere pasuni, fara ca lucrarile sa fie insa facute.

9 Incasarea de bani, pe chitantier, dar cu modificarea sumei pe duplicatul ce ramine la cotor.

De ca tace APIA Iasi

Pentru ca poate!

Iată profilul unui fost director al APIA: Paul Eduard Kmen. Este fiul lui Paul Kmen – fost director general la Tehnoton, apoi director la Moldoforest (deci proteguit de marele Maricel Popa). Paul Kmen si a sa nevasta au o firma de consultanta si management in… agricultura! Ne întrebam câte consultante au fost cerute de la Kmen-tatal, în timp de Kmen-fiul aproba finantarile acelorasi solicitanti. APIA, însă, nu face publice acest tip de informații.

Actualul director, Jitareanu, este nepotul lui Gerard Jitareanu (fost rector USAMV), a fost adjunctul lui Kmen pina in martie 2013; s-a ocupat cu VERIFICAREA DOSARELO PENTRU SUBVENTII… Cu alte cuvinte, îl verifica pe tăticutul sefului sau…

Așadar, afacerea e în „doi timpi”:

1) nu se poate verifica, practic, daca pasunea a fost sau nu “intretinuta”, sau ce „lucrari” de intretinere au fost efectuate.

2) subventiile si platile la hectar se dau numai dupa certificarea, de catre primaria comunei in care se afla terenul, ca solicitarea este corecta (adica actele sunt corecte; or, primaria da un simplu “aviz” sau “certificat”, iar APIA nu urmareste verificarea efectiva a terenurilor ca acte).

Exemplu: din 200 euro/ha x 100 ha = 20.000 euro, fara ca nimeni sa verifice…

Ce (nu) face DNA

DNA a pornit cercetari in 13 comune pe chestia asta. Curios e ca au inceput ptrin a cere ajutorul chiar al lui Jitareanu… Și mai curios e ca, la vremea la care se faceau controalele respective, fratele lui Emilian Eva (prim-solist al amintitei institutii) era în relații mai mult decât tandre cu unul dintre marii tepari ai judetului. Dar despre asta, în alt articol…

Daniel Vlas

Leave a Reply