CNASS ARE NEVOIE DE UN INGINER SĂ-I ORGANIZEZE

CNASS ARE NEVOIE DE UN INGINER SĂ-I ORGANIZEZE

Vine naşu mai dăunăzi să mă întrebe cam care-i stadiul cu corupţia din România că mă ştie tata justiţiarilor.
Naşu – proaspăt „pensioner” medic de familie – îmi spune printre cele câteva kile de rachiu, vin şi bere care le-am consumat tradiţional când am protecţie medicală, că este solicitat şi în acest an de diverşi colegi să le ţină locul în concediile acestora.
Oamenii sunt dispuşi chiar să rişte şi să-i lase omului parafa lor ca să poată elibera reţete la bolnavi pe timpul cât dumnealor sunt plecaţi la Santorini, Palma de Majorca sau Purcica Nicolina…
Naşu’ – om hârşâit la viaţa lui cu „sistemul” nu vrea să accepte compromisul şi să intre în belele, cu toate că i-ar trebui şi nişte bani în plus în timpul verii pe lângă pensia mizerabilă de doctor după 40 de carieră în care n-a lipsit o zi de la serviciu frământând glodurile judeţului şi asfaltul târgului în ani de navetă.
Omul e întreg la minte, încă vede, simte la pipăit (mai ales femeile până la 50 de ani) şi aude, cum îmi place mie să-l tachinez, dar când i-a venit sorocul şi a împlinit vârsta de pensionare, Sistemul i-a spus „hai pa, altul la rând, că poate nu mai pleacă tinereii în străinătate”.
Chestia e că posturile de medici de familie în oraşe îşi mai găsesc cumva doctori, dar pe la dispensarele din Cârchiţi, nema! Îmi spune naşu’ că toţi medicii de familie sunt terorizaţi că nu pot părăsi şi ei localitatea unde au contractul cu Casa pentru că nu au cu cine să-i înlocuiască!
Pe la oraşe, unde medicul titular şi-a făcut odrasla tot doftor şi şi-a luat-o sub aripă din rezidenţiat sau imediat „după” ca să-i lase moştenire afacerea cu tot cu viitorii muribunzi, mai e cum e, că fiind doi sau chiar trei medici cu 1-2 asistenţi, se descurcă. Dar ce te faci acolo unde cu chiu cu vai pot munci un singur medic şi un singur asistent? Mai ales în mediul rural începând cu localităţile limitrofe marilor şi micilor oraşe, toţi medicii sunt condamnaţi la muncă silnică pe viaţă!
Astea sunt faptele, inteligenţii puşi cu mâna de partide la CNASS sau chiar la CJASS, nu găsesc rezolvare!
Băi tăticu, legea dă voie pensionarilor să presteze muncă legală cu contract de muncă, nu?
Dacă aş fi eu Preş (că cică aşa se cheamă inteligentul şef de acolo) la CJASS, aş întreba un jurist cum să fac contract pe un an de zile unei echipe de zece medici pe judeţ să zicem, sau câţi e nevoie (mă căutaţi şi stabilim) cu un contract de colaborare, la munca fracţionară pentru o perioadă determinată, sau la plata cu ora, mă rog, posibilităţi sunt o droaie!
Apoi un inteligent adevărat este pus să facă un grafic cu programarea doctorilor în concedii cu un an înainte şi eu ştiu din ianuarie că madam doftoreasa Didina de la Văscăuţi vrea să plece în Malidive de la 1 martie, că doftorul Petrică pleacă la Saint Tropez pe 12 august şi tot aşa!
Cu nişte cazuri de excepţie, de forţă majoră, lucrurile rămân bătute în cuie şi le spun de la obraz: „fiecare veniţi din concediu cu un cadou la don Preş de minim o sută de euro!”
Fiecare pleacă liniştit că are la schimb un „zburător” cu atestat şi parafă proprie care poate elibera reţete şi la morţi, prescrie Viagra la moşi şi o injecţie de foliculină pe zi la babe. Pe ăl’ de-i concediu, îl doare la bască. Vine, preia Fişele şi îşi vede în continuare de treabă!
Zburătorii îşi rotunjesc legal pensioara pe timp de 1-2 luni şi lucrează fără frică pe parafa proprie răspunzând după lege pe periada cât înlocuiesc!
Aşa-i că trebuie un cap de inginer să descurce „trebile”? Ştiam io!

GABRIEL MIHĂILĂ