Cazul Draniceru revine: Procurorii cer arestarea

Cazul Draniceru revine: Procurorii cer arestarea

• Procurorii de la DNA Iasi le-au pregatit o surpriza cu totul neasteptata acuzatilor care se afla in spatele unui mega-scandal • Inculpatii sustin ca sunt nevinovati si ca totul este o facatura • Cand nimeni nu se mai astepta la asa ceva, procurorii au cerut arestarea a doua persoane

Ieri, la Tribunalul Iasi a avut loc un nou termen de judecata intr-unul din cele mai sensibile dosare de coruptie aflate de rolul instantelor iesene. A fost un termen de foc pentru ca procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Iasi le-au facut cateva surprize nebanuite celor implicati in acest dosar. Inainte de sarbatori, dupa mai bine de trei ani de la trimiterea in judecata, atunci cand lucrurile pareau linistite in acest caz, procurorii de la DNA Iasi au cerut arestarea preventiva pentru doi dintre inculpati. Mai concret, procurorii au cerut inlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv pentru Gabriel Buiea si pentru Viorel Radu. Atunci, judecatorii au respins solicitarea procurorilor si i-au lasat in libertate pe cei doi. Ieri, sase dintre cei acuzati in acest dosar au incercat sa scape de masura controlului judiciar, insa instanta a amanat luarea unei decizii pentru data de 19 ianuarie 2015. Prejudiciul care ar fi fost creat de membrii acestei retele depaseste, din punctul de vedere al anchetatorilor, 1,2 milioane euro. In rechizitoriul trimis instantei de judecata, au fost deferiti justitiei urmatorii acuzati: Valeriu Mihai Alexe, pentru spalare de bani, instigare la marturie mincinoasa si fals; Gabriel Buiea, pentru spalare de bani, fals in inscrisuri si distrugere; Viorel Radu, pentru spalare de bani; Marius Irinel Stan, pentru distrugere si favorizarea infractorului; Vasile Iordache, Ilie Mihai, Dan Buia, Nelu Dociu, pentru spalare de bani si fals in inscrisuri.

Acuzatiile procurorilor

De asemenea, au fost trimisi in judecata Gheorghe Clapon, administrator al SC Clapon Construct SRL Iasi, si Oleg Draniceru, reprezentant al SC Flamingo Ucraina, pentru inselaciune, fals in inscrisuri si spalare de bani. Ultimii doi sunt considerati a fi liderii gruparii. Au fost trimise in judecata si firmele implicate in acest dosar. “În perioada martie-iunie 2011, inculpatii Clapon Gheorghe, asociat unic si administrator al SC Clapon Construct SRL, si Draniceru Oleg, reprezentant al firmei Flamingo-ES Ucraina, i-au indus si mentinut în eroare pe reprezentantii unor societati comerciale din Bucuresti si Germania cu prilejul încheierii si executarii a doua contracte de intermediere si de vânzare-cumparare. Contractele aveau ca obiect achizitionarea de catre societatile prejudiciate de la firma Flamingo – ES, prin intermediul SC Clapon Construct SRL, a unor utilaje industriale pretins importate din Ucraina. La momentul cumpararii, cei doi inculpati au prezentat utilaje asemanatoare aflate în proprietatea unor firme ucrainene neimplicate în operatiuni, sustinând în mod eronat ca au fost achizitionate de Flamingo – ES. În sustinerea acestei afirmatii, Gheorghe Clapon si Oleg Draniceru au prezentat mai multe înscrisuri false (documente comerciale de plata si corespondenta – n.r.). Ca urmare, cele doua societati comerciale au fost prejudiciate cu suma de 1.262.200 de euro”, au precizat procurorii in actul de acuzare.

Acuzatii sustin ca sunt nevinovati

“În continuare, în perioada martie – iunie 2011, inculpatii Clapon Gheorghe, Draniceru Oleg, Alexe Mihai-Valeriu si Buiea Gabriel au coordonat activitatea de spalare a sumei de 4.478.000 RON, provenita din înselaciunea descrisa mai sus. Concret, pe baza unor documente comerciale si fiscale false, acestia au transferat suma de bani mentionata, în mai multe transe succesive, din contul bancar al SC Clapon Construct SRL si cel al Conprest Real Conf SRL. Ulterior, prin implicarea inculpatilor Radu Viorel, Mihai Ilie, Buia Dan, Dociu Nelu si Iordache Vasile, banii au fost transferati în conturile SC Global Concept Trade SRL, Impact Brand Util SRL, SC Iorva Revis SRL Calarasi, SC Bocv Proiect Prim SRL si Caligena Construct SRL. Din aceste conturi, tot pe baza unor documente contabile false, inculpatii Clapon Gheorghe, Draniceru Oleg, Alexe Mihai-Valeriu si Buiea Gabriel au retras aceasta suma în numerar în vederea reintroducerii în circuitul financiar legal”, au mai precizat anchetatorii. Procurorii mai sustin ca, pe 6 septembrie 2011, Gabriel Buia si Marius Irinel Stan au incendiat un autoturism care apartinea lui Stan si in care se aflau documentele contabile de la firma Conprest Real Conf SRL, acte ce trebuiau sa ajunga pe masa procurorilor DNA. Toti cei implicati in aceasta poveste sustin ca sunt nevinovati.

 

sursa: BZI

Leave a Reply