Bodea, spaima ciorilor

Bodea, spaima ciorilor

Propus, cu ceva luni în urmă, drept candidat al liberalilor ieșeni în cursa pentru Primăria Iași, Marius Bodea – actualul șef al Aeroportului Internațional Iași, se dovedește a fi rezultatul hibrid al unui coit defectuos prin care democrația politicii de cumetrie ot Bahlui s-a trezit fecundată de cuplul bisexuat de comici perverși Gorghiu&Blaga ”dân Dâmbovița”.

Mai bun reprezentant nici că putea avea slinoasa lume politică locală; pentru liberali, Bodea este, ca să zicem așa, exponențial. Devenirul și futurul, ”leor fason exponensiel”, arma secretă și fac-totumul, soluția perfectă pentru problemele unui oraș al cărui industrie a fost jefuită, dărâmată, furată, vândută și falimentată de aceleași sinistre figuri înregimentate sub titulatura ”Partid Național Liberal”. Alături de pesediști, se-nțelege.

Cine este Bodea? Ce-a făcut umflățelul expert în ale zborurilor, până acum, în afară de-a cădea cu tronc zbanghiei Gorghiu și buldogului Blaga?

Vă vom împărtăși, într-o succesiune oarecum cronologică, câte ceva din tumultoasa carieră a liberalului care câștiga, într-o lună, cât doi președinți ai României – și care, cu ajutorul lăcustelor din Podu Roș, vrea să ofere Iașului prilejul de-a fi jefuit, din nou, de gașca crescută de Fenechiu în flămândariul liberal.

…subprefect, apoi prefect…

Crescut în mahalaua de prostituate cantonată-n Podu Roș, copilul de trupă al lui Fenechiu a fost împins la șefia Oficiului pentru Protecția Consumatorilor în 2005 pentru ca – în 2007 – să fie numit, temporar, până la organizarea unui concurs, subprefect. Poziție din care s-a făcut remarcat: stresat că are concurență, Bodea a cerut Casei de Asigurări de Sănătate să trimită un control la medicul ginecolog care a eliberat Martei Dunca (manager public al Prefecturii Iași, înscrisă de asemenea la concursul pentru funcția de subprefect) o adeverință medicală prin care se recomanda acesteia intrarea în concediu medical pentru a nu-și complica sarcina; femeia fiind însărcinată, la acea dată. Mai mult, de pe poziția sa oficială, Bodea a dispus ca instituția prefectului să nu plătească femeii nici salariul, nici concediul medical până la finalizarea anchetei CJAS. Și, pentru ca lucrurile să fie rotunde, același om de paie al lui Fenechiu a trimis Institutului Național de Administrație – instituție la care Dunca urma cursurile necesare accederii în înalte funcții administrative – o adresă prin care informa că Dunca nu mai poate urma aceste cursuri pentru că… ar fi fost implicată în organizarea alegerilor.

Punct final: Bodea a participat de unul singur la concurs și a ajuns sub-prefect și, ulterior, prefect – funcție pe care a stat până în 2009.

De remarcat un lucru: șeful cabinetului său a fost numit Tiberiu Simion – ex-general SRI, văr cu ultima nevastă a celebrului Emilian Eva, șeful de facto al DNA Iași. De amintit încă un amănunt – al cărui importanță se va releva: în 2006, prefectul Radu Prisăcaru (PNL) a fost arestat și ulterior trimis în judecată, de DNA București, pentru mită. În dosarul „mită la prefect” – al unei retrocedări dubioase de 50 de hactare pentru familia Forna, au fost condamnați, pe lângă prefectul PNL Radu Prisăcaru, avocatul Toni Baltag, șeful Agenției Domeniilor Statului Iași, Flavius Ioniță, și omul de afaceri Cristian Maftei – patronul de facto al firmei de casă a liberalilor, Compania Quantum SA.

Episodul Quantum

Ejectat, la începutul lui 2009, din prefectură, Bodea ajunge prin 2010 director general la Compania Quantum SA. Adică firma de casă a PNL, firmă ce s-a remarcat, în Iași, nu doar ca abonată la contractele publice oferite prin așa-zise licitații de către baronii PNL ce controlau administrație locală, ci și prin calitatea slabă a lucrărilor.

Cu alte cuvinte, Bodea a devenit angajatul lui Cristian Maftei – omul de bază al firmei abonată la bani publici, unul dintre oamenii de afaceri pe care PNL i-a folosit ani la rând.

Cine e Maftei?

Personaj cheie în dosarul Forna, Maftei a fost condamnat, alături de fostul prefect Radu Prisăcaru, și de șeful Agenției Domeniilor Statului Iași, Flavius Ioniță, la închisoare cu executare – însă executarea e pur formală întrucât Maftei este, de câțiva ani, dispărut. Chestie care nu împiedică aceeași companie să rămână partenerul de afaceri al Consiliului Județean (consecință a unui contract cadru ce expiră acest an); mai mult, rudele lui Maftei – ce controlează ”urmașa” companiei Quantum” – se află în continuare în grațiile mai-marilor județului, prin firma ENVIRO.

Dar ca să vă faceți o idee despre ce înseamnă Quantum și Enviro, precum și prăduirea bugetelor de stat, vă dăm un exemplu: în urma unei licitații, ENVIRO ”pietruia” un drum sătesc ce fusese, cu ceva ani înainte, asfaltat! Lucrare fantomă, plătită din banii statului.

Acesta e Maftei – șeful celui care, de pe poziția de director general, i-a făcut profitabile afacerile cu statul. Adică Bodea, Marius Bodea.

Tehnopolis, Termoservice și așa mai departe…

Ulterior, Bodea își consolidează Curriculum Vitae-ul personel cu teribila funcție de ”director economic” la splendida găselniță numită Tehnopolis SRL Iași – firma primăriei care, din dorința de a stimula libidoul transferului tehnologic de pe plaiurile bahluviene, se joacă de-a închiriatul unor birouri. Lucru care, în optica lui Bodea, se cheamă ”dezvoltare organizațională” într-o firmă de ”transfer tehnologic și inovare”. Ce-o fi inovat Bodea, în afară de fluturatul mucilor pe sub bucile lui Fenechiu nu se știe. Cam în același timp, domnu Marius descoperea cum se pot face parale din nimic în Consiliul de Administrație la sinistra firmă TERMOSERVICE – firma menționată, ani la rând, în rapoartele de control ale Curții de Conturi Iași la secțiunea ”golănii”. Lui ar trebui să-i mulțumiți pentru jaful executat, cu migală, de firma primăriei prin facturile la încălzire.

Însă marea aventură a venit odată cu avansarea lui Fenechiu pe poziția de ministru al Transporturilor: Marius Bodea e numit membru în consiliul de administrație (dar și administrator, cu contract) al Companiei Naționale Aeroporturi București, și totodată șef al Aeroportului Iași.

Ce a făcut la București, Bodea? Minuni, nu alta…

Câinele soldatului. Pardon, aeroportului…

Cităm, ca să fim exacți, din minuta CA la CN Aeroporturi București SA, din 23 mai 2015:

Se aprobă cu majoritate de voturi confirmarea declanșării acțiunii în răspundere contra administratorilor și directorului general (…) pentru daune cauzate societății de către aceștia, prin încălcarea îndatoririlor față de societate”

Se aprobă cu majoritate de voturi confirmarea constatării încetării de drept (…) a contractului 2357/17.052013, încheiat cu dl. Marius Bodea”

Se confirmă (…) respingerea descărcării de gestiune a administratorilor cărora le-a încetat mandatul”.

Traducere: Bodea a fost demis din Consiliul de Administrație al CN Aeroporturi București SA, și din funcția de administrator, pentru daune aduse, prin formidabila sa activitate, firmei în cauză. Mai mult, compania va încerca recuperarea pagubelor în justiție. Alături de el, au fost demiși alte 4 golani, impuși de același Fenechiu la aceeași companie – și asupra cărora vom reveni, pentru simpla plăcere de a vă arăta cu cine a fost coleg cel ce se vrea viitor primar de Iași.

De ce a fost demis Bodea? Care au fost motivele din spatele formulării ”daune aduse companiei”?

Pentru că CA-ul companiei (din care Bodea făcea parte) aproba, anual, zeci de planuri, decizii și măsuri – care, la final de an, aduceau membrilor consiliului de administrație bonusuri de performanță (alături de indemnizațiile de membru al CA și de salariul de bază), chiar dacă respectivele decizii erau pur și simplu stupide sau nepuse în practică.

Iată una dintre trăsnăi – votată de Marius al nostru: modificarea organigramei companiei: practic, au fost desființate 16 posturi de director, și inființate alte 15 posturi de director. Dintre acestea, șapte au purtat aceeași denumire. Presa din București a descoperit repede că toți directorii ”nou numiți” erau ”nepoatele” directorului general Liviu Radu – aka soțul finei lui Dan Radu Rușanu. Respectiv cel ce deținea, de facto, partidul liberal, și partener de afaceri al lui Relu Fenechiu – cu ajutorul căruia a ridicat, în complexul PALAS, un hotel.

Altă trăsnaie, descoperită de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor (după ce acesta a ieșit de sub nefasta tutelă a celebrului Relu Fenechiu): cetățenii au realizat ca unul dintre membrii CA, Marius Bodea, este totodată la conducerea unei entități concurente cu ”Aeroporturi București” – respectiv e director general al Aeroportului Internațional Iași. Prin votul său, au descoperit oamenii ministerului, Bodea determina pierderi pentru „Aeroporturi București” – chestie pentru care riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.

Dar filmul ”Bodea la Aeroport” nu are doar scene cu gangsteri puși pe jaf, ci are și episoade de comedie pură. Iată și exemplul: în 2012, în plină criză economică, administratorii CN Aeroporturi București decid să elimine pericolul păsărilor de pe piste. Ca atare, au cumpărat… câini! Și nu orice fel de câini, ci doar o anume rasă – border collie, al căror apetit pentru păsări este, după cum probabil ați intuit, aproape nul, rasa fiind consacrată drept câine ciobănesc. Comedia abia acum începe: după ce au cheltuit jumătate de milion de euro pentru câini care, musai, trebuiau să posede – pentru alungarea păsărilor! – ”pedigree de export, să provină din părinți campioni naționali, cu examene de muncă din Anglia, Austalia și SUA (desigur că o cotarlă din România ar fi pactizat cu ciorile, după o repriză de mici și bere…) și să fie microcipați”, isteții membri ai consiliului de administrație au hotărât că javrele trebuiau, musai, antrenate! Pentru balamucul ăsta, Aeroporturi București plătea, lunar, peste 7.500 euro – adică de două ori pensia ANUALĂ a unui oarecare român… Și mai curios e că membrii corpului de control au întrebat, uluiți de aiureala membrilor CA, care e justificarea – cu atât mai mult cu cât păsările lipsesc din preajma aeroportului. Răspunsul a fost pe măsura: ”vedeți, am fost eficienți!”

Dar comedia continuă. După ce a hotărât să cumpere câini, einsteinii din conducere au descoperit că păsările (care lipseau), odată ridicate în aer de vigilentele patrulele canine, riscau să intre în motoarele avioanelor, așadar au hotărât că este necesar ca păsările să fie împușcate. Uite-așa s-a pomenit Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Lunca, din București, cu un mega-contract de 1,5 milioane lei, fără TVA, pe trei ani. La care se adauga prețul muniției consumate. Adică, ZILNIC!, aproape 1.400 de lei – deci un salariu mediu pe economie…

Dar să ne întoarcem la gangsteri, șpăgi și comisioane.

Ce a mai descoperit corpul de control al ministerului, la compania ce se bucura de neprețuitele servicii ale lui Marius Bodea? Că CN Aeroporturi București SA are grave disfuncționalități de securitate în ce privește regimul bagajelor – și vom da detalii în numerele viitoare. Curios e că incidentele de securitate (se spune că peste 500 de teste de securitate au dat greș…) au fost soluționate printr-un nou contract – de peste 10 milioane USD. Negocierea pentru achiziția echipamentelor s-a făcut fără publicarea prealabilă a anunțului de participare. Afacerea e întortocheată, și – pentru că intra în sfera siguranței naționale – nu au fost date detalii. Cert e că banii au fost plătiți firmelor, dar – spune presa din București – rezultatul a fost același: curse nesigure.

Alte ciudățenii: contracte cu cinci case de avocatură, în ciuda unui corp de juriști propriu, angajări ciudate (chestiune pe care Bodea o va aduce și la Iași – dar vom reveni), reparațiile la pistele de aterizare (făcute și refăcute), și creanțe pe care CN Aeroporturi București SA a ”uitat” să le solicite – și ca atare sumele sunt definitiv pierdute.

În cele din urmă, gașca de incompetenți de la vârful CNAB SA a fost dată afară, iar prejudiciile vor fi recuperate pe cale judecătorească. Sperăm.

RA Aeroportul Iași…

Pe lângă sinecurile în care a fost înfipt grație lui Relu Fenechiu, Bodea a avut un loc ”sigur”: șefia Aeroportului Iași.

Ei bine, nici bine numit în funcție, Bodea a îndepărtat din funcție un jurist care i se părea incomod. Episodul demiterii Mariei Pâslaru a scos la iveală modul în care liberaloidul de involuție Bodea știe să fenteze legea – după ce, ani la rând, reprezentase în teritoriu, Guvernul și (vorba vine) legalitatea: în locul devenit astfel vacant al juristei Pâslaru, fostul prefect a angajat o fostă colaboratoare. E vorba de Cecilia Însurățelu, fosta șefă a serviciului juridic al Prefecturii. Problema e că Ceciliei Însurățelu (înlăturată de fostul prefect Tomașeschi, urmare a deciziei Agenției Naționale de Integritate) i se interzisese numirea în funcții publice. Pentru Bodea, legea e negociabilă. Pentru șefii Consiliului Județean Iași (care sunt ordonatori de credite) și ai Prefecturii – faptul că au asistat la această flagrantă încălcare a legii fără să facă nimic spune totul: Bodea e în aceeași barcă a intereselor cu ei. PSD sau PNL, indiferent.

În ce privește angajările la Aeroport, de prisos să amintim faptul că instituția a ajuns locul predilect în care-și găsesc sinecuri tinereii liberali sau domnișoricile de companie ai acelorași.

Profil de politician liberal

Marius Bodea face parte din valul ”copiilor de trupă” (alături de Hăilă, Dangă, Sălăvăstru și Cozmanciuc) crescuți de Relu Fenechiu, după o rețetă care s-a dovedit de-a dreptul mortală: tineri studenți, de preferat din alte județe, impuși în structurile de conducere ale partidului – tineri care, după definitivarea studiilor vor fi împinși în administrație sau în administrarea afacerilor, generând astfel venituri și influență pentru partid. Mai toți au ajuns în miezul unor scandaluri monstruoase.

Revenind la Bodea, vom da câteva detalii ce pot părea minore. Dar nu sunt.

Fie firma PRISMA GROUP SRL Iași. Asociați: Paul Ionel Bunduță și… surpriză!… Marius Bodea. Pentru necunoscători, Paul Bunduță este turnătorul de meserie al Direcției Generale Anticorupție Iași. Adică al polițiștilor ce fac muncă de teren pentru procurorii DNA Iași – procurori conduși, până anul trecut, de Emilian Eva.

Ei bine, Bunduță e un personaj interesant: a fost informatorul (ca să nu spunem turnătorul) lui Eva, în ceea ce ulterior s-a numit ”cazul Igor Istrati”. Pe scurt, Bunduță clama că Igor Istrati apelase la el pentru a face trafic de influență la prefectul Tomașeschi. Confecționat de Eva și trimis în justiție, dosarul s-a dovedit o făcătură grosolană menită să-l scoată din politică pe același prefect Tomașeschi ce devenise incomod unor mari latifundiari ieșeni; printre aceștia, Bogdan Cihodaru – căruia Tomașeschi i-a șifonat serios afacerile.

Ulterior, Bunduță a fost văzut, prin Iași, la volanul unui autoturism al firmei Terra Imobiliare – adică fix firma lui Cihodaru.

Și acum, să tragem linie și să recapitulăm: partenerul de afaceri al lui Bodea, Paul Bunduță, dă declarații la DNA Iași, încercând să-l bage-n belea pe prefectul Tomașeschi. Totul, cu largul concurs al aceluiași procuror Eva. Concluzia? Eva, Bunduță și Bodea sunt în aceeași barcă – a lui Cihodaru. Iar acest detaliu nu va apărea în nici un CV al umflățelului șef de aeroport din Iași…

Un al doilea amănunt pleacă chiar de la CV-ul personajului – document ce ne dezvălui multiplele talente ale celui ce dorește să ne fie primar. Cândva, omul s-a jucat de-a brokerul, la TGH Investment SA Iași.

Un amănunt cumva senzațional. Ei bine, la TGH Investment (firmă condusă de obositul personaj Pleșu) Mădălina Bodea era acționar minoritar. De ce senzațional? Pentru că Mădălina Bodea (fosta soție a lui Marius Bodea, acum decedată) se numea, înainte de căsătorie, Mădălina Berlea – adică era fiica fostului șef al Fondului Proprietății de Stat Iași, Toader Berlea. Un fapt care explică nu numai numirea lui Berlea în CA la Antibiotice SA (și jocul acestuia în favoarea liberalilor, al Alinei Hăilă sau al Cocăi Cașcaval – chestie ce a avut urmări dezastruoase pentru fabrica ieșeană), dar explică și modul în care, după preluarea puterii în 2008, liberalii au reușit devalizarea în ritm record a industriei ieșene… Și ar mai fi un amănunt ce ar trebui să dea de gândit; să luăm, de par egzamplu, privatizarea Tehnoton. Sau acțiunile firmelor ieșene de stat vândute prin TGH. Adică acțiunile firmelor peste care șef suprem era, în fond, Berlea, acțiuni vândute prin intermediul unei firme la care acționar a fost fiica lui Berlea.

Un ultim amănunt, iarăși minor: Bodea a fost angajatul lui Cristian Maftei, patron al Companiei Quantum SA. Ei bine, ceea nu vă va spune Bodea despre fostul lui patron e că acesta – ca mandatar al patronului firmei ”Compania HORECA Restaurante Grup” SRL vinde firma unui oarecare Radu Mihai Cristescu. Nimeni altul decât fost șef la Agenția Națională a Domeniilor Statului, fiul unui magistrat sătmărean acuzat că proteja mafioții, și totodată fratele unei procuroare intrată în atenția DNA cam din aceleași motive. Ei bine, Cristescu – demis de ministrul Valeriu Tabără în 2011 nu numai pentru că erau voci ce susțineau că în ADS numirile se făceau pe criterii sexuale, ci și că acesta proteja interesele familiei Voiculescu – a intrat în conflict cu același prefect Tomașeschi pentru că șeful ADS refuza punerea în aplicare a unei decizii CEDO privind o retrocedare.

Și pentru că tot vorbirăm de ADS Iași și dosarul Forna, trebuie să mai facem o mențiune, tot ”minoră”: personajul Flavius Ioniță, alături de Doboș (da, Doboș – fost șef la finanțe și actualmente deputat PNL) au fost cooptați, cândva, în firma condamnatului pentru corupție Relu Fenechiu – Fene Grup SRL. Ca cenzori, amândoi…

În loc de final

În Iași, nu se poate vorbi de politică decât în termeni medicali. Să vorbești despre liberali, și Bodea, e ca și cum ai povesti despre o colonoscopie.

Imaginați-vă o gașcă de furunculi veseli: este partidul liberal. Copturile astea purulente, care au intoxicat până la necroză economia țării (și a județului) se vor, în ochii publicului, o gașcă de sensibili atentă la durerile țării – pe care tot ei le-au provocat. Iar Bodea e în frunte, aici.

Și, dacă e să tragem linie, se vede cam așa: om al lui Cihodaru, al lui Maftei și Cristescu, vârf de lance al afacerilor lui Nseir prin madam Hăilă, prieten și partener de afaceri cu Bunduță, ginerele lui Berlea, aflat în proximitatea ex-procurorului Eva, Bodea se dovedește a fi dușmanul natural al lui Tomașeschi. Și nu, nu am primit parale de la avocățelul pe care l-am pictat numerele trecute ca să comitem acest text; dimpotrivă, îi prevedem lui Sava o carieră fructuoasă, dar în alt partid…

Daniel Vlas