Blestemul Orange: mortul, somat sa-si plateasca factura

Blestemul Orange: mortul, somat sa-si plateasca factura

• Povestea este de-a dreptul halucinanta: suparati ca tot ii vin somatii de plata de la Orange, vecinii i le-au pus mortului pe crucea din cimitir • Pentru ca nu si-a platit factura la Orange, un batran care a murit de peste jumatate de an este amenintat cu evacuarea din casa •”Noi toti le spunem ca e mort si ei se fac ca nu inteleg. Cred ca noi glumim. Cum sa glumim noi cu de astea. I-am spus postasului sa-i duca toate hartiile la cimitir de-acum, sa le puna pe crucea lui ca poate… na… plateste”, a declarat un vecin

Abonamentul la firma de telefonie mobila Orange urmareste un iesean si dupa moarte. Povestea este una de-a dreptul revoltatoare, iar rudele mortului n-au avut alta varianta decat sa-i puna somatiile de plata pe mormant. Ultima somatie trimisa de o firma care se ocupa de recuperarea datoriilor la Orange a fost trimisa chiar inainte de sarbatorile de iarna. Culmea este ca suma ceruta de cei de la Orange este mult mai mare decat serviciile facturate ieseanului.

S-a ajuns in situatia acumularii de datorii din cauza ca omul s-a imbolnavit, nu a mai avut bani sa plateasca factura, a decedat si au inceput sa se acumuleze penalitati la fel de mari ca soldul initial. Rudele si apropiatii mortului sunt de-a dreptul revoltati ca Petru Cornea nu este lasat in pace nici macar dupa ce a murit.

“Atunci cand firmele astea vor sa ofere un serviciu, te suna pana te gasesc sa-ti bage pe gat anumite promotii de-ale lor. Acum, ca omul a murit, nu vor sa mai inteleaga lucrul asta. Noi toti le spunem ca e mort si ei se fac ca nu inteleg. Cred ca noi glumim. Cum sa glumim noi cu de astea. I-am spus postasului sa-i duca toate hartiile la cimitir de-acum, sa le puna pe crucea lui ca poate… na. Poate va plati de-acolo”, a declarat un vecin de-al lui Petru Cornea. Acesta din urma este din localitatea Tibana si a incheiat un abonament cu cei de la Orange in anul 2009. Pentru serviciile oferite de firma de telefonie mobila si-a achitat de fiecare data obligatiile financiare. Numai ca, intre timp, dupa incheierea contractului cu Orange, batranul s-a imbolnavit foarte rau si a fost internat in spital timp de cateva luni, dupa care, in iunie 2014, a decedat.

Batranul nu s-a putut apara in proces pentru ca lupta cu moartea

In momentul in care batranul de 74 ani era pe patul de spital, firma EOS KSI Romania SRL, societatea care se ocupa de recuperarea datoriilor pentru Orange, a deschis proces impotriva batranului. Evident, acesta n-a avut posibilitatea sa afle de proces pentru ca era internat in spital. Citatiile de la instanta de judecata au ajuns la domiciliul sau din Tibana. Practic, batranul nu s-a putut apara in niciun fel in acest proces, sa spuna daca acea datorie este reala sau nu. Contractul pentru serviciile de telefonie a fost incheiat pe data de 21.07.2009. Din momentul in care omul s-a imbolnavit si n-a mai putut plati factura, cei de la firma de recuperare a creantei au inceput sa-l hartuiasca cu telefoane pe batran si pe familia acestuia. Au fost sunati inclusiv vecinii lui pentru a fi intrebati de ce nu raspunde Petru Cornea.

“Tot ne sunau pe noi sa ne intrebe de el. N-am inteles de ce procedau asa. La un moment dat le-am zis ca-i mort, insa nu ne-au crezut”, a povestit un vecin. Pe de alta parte, concluzia celor de la firma de recuperare a datoriilor a fost aceea ca omul se ascunde si nu vrea sa plateasca. “Subscrisa a incercat rezolvarea pe cale amiabila a litigiului intervenit cu clientul sau, prin notificari si apeluri telefonice adresate debitorului, insa demersurile nu au avut rezultatul asteptat. In aceste conditii a inteles sa se adreseze instantei de judecata“, se arata in documentele EOS KSI Romania. Suma totala pe care trebuia sa o plateasca batranul este de 744 lei. Din aceasta suma, debitul principal era de 348 lei.

Mortul, amenintat ca va fi dat afara din casa

“Ratiunea pentru care se solicita atat penalitatile contractuale, in limita debitului principal, cat si dobanzile legale este repararea integrala a prejudiciului suferit prin neplata serviciilor prestate. Astfel, penalitatile de intarziere reprezinta prejudiciul efectiv suferit de catre subscrisa, care a fost evaluat de catre parti anterior producerii sale, iar dobanzile legale reprezinta beneficiul nerealizat catre subscrisa datorita neplatii”, se mai arata in cererea formulata de firma de recuperare a creantei la instanta de judecata. Avand in vedere aceasta situatie, instanta de judecata a aprobat cererea ca batranul sa plateasca datoria catre Orange. Hotararea instantei de judecata a ajuns la vecinii batranului chiar inainte de Craciun. Pe data de 23 decembrie 2014, EOS KSI Romania SRL a mai emis o somatie de plata catre Petru Cornea. De data asta au fost aduse si amenintari decedatului. A fost acuzat ca va fi dat afara din casa si ca va fi aruncat in strada cu ajutorul politistilor.
“Actele de evacuare a bunurilor mobile si imobile vor fi intocmite de executorul judecatoresc si expertul cadastral. Executarea se poate realiza cu consimtamantul dumneavoastra in cazul in care ne veti comunica data si ora la care va putem gasi la domiciliu. In situatia opusa, cu ajutorul organelor de politie, jandarmerie sau alti agenti ai fortei publice pentru indeplinirea efectiva a executarii silite”, se arata in ultima notificare trimisa de EOS Romania catre decedat.

 

sursa: BZI

Leave a Reply