A-nceput jihadul: Păpușarii lui Nichita, în arest!

A-nceput jihadul:  Păpușarii lui Nichita, în arest!

Mai țineți minte celebrul grup „G5“ – format de cinci din cei nouă ieșeni clasați, cândva, de către revista „Capital“ în topul celor mai bogați români? Ani la rând, imuni la schimbările politice, afacerile celor cinci au prosperat – pentru că politica a fost, pentru ei, locul de joacă pe care și-au plimbat pionii. Ei bine, odată cu decapitarea lui Fenechiu, și apoi a lui Nichita, păpușarii jocului politic au început să fie vânați.

Iată componența așa-numitului „G5“ – care a dominat Iașul timp de peste un deceniu: Iulian Dascălu (regele mall-urilor), Ioan Prisecaru (patronul grupului de firme Conex), Gabriel Mardarasevici (multiplu patron al unor firme din domeniul IT), Maricel Popa (patronul firmelor Omega-Tehnoton şi al Antreprizei de Lucrări Drumuri şi Poduri SA, pesedist de frunte și secretar de stat) şi Bogdan Piţigoi (patronul grupului Tester, asociat în afaceri cu Ion Țiriac).

Cel mai ocultat dintre aceștia este Pițigoi – și printre puținii oameni de afaceri care nu se afișează public la mondenitățile G5. Una dintre inițiativele (lăudabile, de altfel) îl situează în aceeași barcă cu Gabriel Mardarasevici – ”MP Business Angels”, adică încercarea de a finanța afacerile de start ale tinerilor ieșeni aflați în căutare de investitori.

Despre afacerile lui Iulian Dascălu s-a scris enorm. Cert e că, din toată ”literatura” pe tema Dascălu, se desprind câteva idei. În primul rând, succesul acestuia a fost clădit de ”greii” plecați din serviciile secrete, poliție sau magistratură, precum și de foste glorii ale nomenclaturii comuniste. În al doilea rând, succesul în afaceri e triplat dacă-ți ții mitropoliții aproape – legătură lui Dascălu cu actualul patriarh fiind de notorietate. Dacă la acestea se adaugă și un partid corupt – PSD, succesul este garantat. Startul a fost dat în 2002, când Dascălu a dat un tun de un milion de dolari, vânzând Casei de Pensii Iaşi o clădire supraevaluată de câteva ori. Restul e istorie: Iulius Mall-ul din Tudor Vladimirescu e o poveste în care apar, de partea lui Dascălu, nume precum Daniel Oajdea (fost lider de sindicat al studenților, acum deputat PPDD) sau Cristian Adomniței (ex-ministrul PNL al educației, despre care nu are sens să mai discutăm). În celebra afacere PALAS – susținută necondiționat și de PSD-ul lui Nichita, și de PNL-ul lui Fenechiu, s-au demonstrat din plin alte două lucruri: 1) că, într-o Românie condusă de liberali, deciziile definitive și irevocabile ale justiției sunt hârtii fără valoare și 2) valoarea de politician al lui Gabriel Surdu – care, ca șef al PDL Iași, a pus botniță membrilor de partid în contrapartidă cu un contract de prestări servicii la șantierul aceluiași PALAS. Ca să nu mai vorbim de evidentele hotărâri ilegale al CL – în care Surdu NU AVEA VOIE să voteze, și care nu au fost atacate în contencios administrativ de prefectura Iași…
Prisecaru – fost partener de afaceri şi bun prieten cu senatorul PSD Ion Solcanu, devenit miliardar în urma unei tranzacţii dubioase cu terenuri, încheiate cu soţia lui Prisecaru.
Ioan Prisecaru a fost implicat în scandalul „băieţilor deştepţi“ din industria energetică. Firma sa Tess Conex a primit contracte de milioane de euro de la Centrala Cernavodă – urmare a unor licitații trucate. Consecința: Tereza Prisecaru este condamnată, la această oră, în dosarul cu pricina. De reținut astfel legăturile lui Prisecaru cu mafioții din sistem – controlați, acum, de o anume madam Gorghiu, cu al său familion cu tot (tatăl și fratele, ca să fim exacți)… De spus că Petrică Movilă (actual pemepist, după un lung periplu absolut grețos în PDL, ce s-a soldat cu un mariaj contra naturii cu ultima babă comunistă – îl numim aici pe viceprimarul Gabi Surdu), Cătălin Ivan (imberbul pesedist contracandidat la inimile ieșencelor de peste 80 de ani al lui Nichita) și Nicușor Păduraru (ex-prefect, ex-deputat PDL, actualmente amnezic de serviciu al afacerilor cu petrol) au fost floricelele cele mai răsărite din pepiniera de talente crescută în curtea CONEX de către soții Prisecaru. Cea mai pipernicită floricică este un anume împușcat, fost subprefect al Iașilor – dar aceasta e o poveste despre care nu dorim a scrie. Deocamdată.

Maricel Popa a fost implicat masiv în asfaltările electorale din 2004 din Moldova. Firma lui a primit zeci de contracte, în valoare de milioane de euro de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, aflată în subordinea Consiliului Judeţean. Alte problemuțe ale lui Popa pot fi găsite la Moldoforest – dar, din câte știm, chestiunea va fi rezolvată de DNA.

În portofoliul firmei lui Gabriel Mardarasevici, cumătru cu primarul PSD Gheorghe Nichita, se află mai multe contracte cu CFR-ul, obţinute în timpul guvernării PSD. Împreună cu o firmă a lui Fenechiu, distribuia laptopuri în şcolile ieşene. O dovadă a puterii lui Mardarasevici e următoarea: un fost angajat al lui, Tudor Tuleaşcă, a ajuns ştab cândva prin Ministerul Justiţiei pe când era condus de liberalul ieşean Tudor Chiuariu, condamnat deja.

Un nou actor: DNA

Mai nou, Mardarasevici a fost agățat de DNA. Fără alte comentarii, iată comunicatul DNA:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29.10.2015, a inculpaților: NICHITA GHEORGHE, primar al municipiului Iași, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, URDĂREANU TIBERIU, președinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pe cauțiune pentru 60 de zile, începând cu data de 29 octombrie 2015, față de inculpatul MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL, director SC Information Business Consulting SRL (IBC) cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
Inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel va depune o cauțiune în valoare de 50.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceleiași sumei de 50.000 lei, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.
Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 29 octombrie 2015, față de inculpatul TĂNĂSESCU MIHAIL, vicepreședinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt.

În luna august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iași, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții.
Acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între inculpații Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) și Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail și a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită). De asemenea, demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași.
Concret, până în prezent inculpatul Nichita Gheorghe a primit următoarele foloase materiale constând în:
– o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit,
– beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București, în perioada 2013-2015,
– plata, în cursul anului 2014, a unor servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de Nichita Gheorghe, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri, între care și inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel,
– beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.
Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta „contribuția” UTI, iar 20% reprezenta „contribuția” IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru inculpatul Nichita Gheorghe, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC.
Inculpaților Nichita Gheorghe, Urdăreanu Tiberiu, Tănăsescu Mihail și Mardarasevici Iulius Gabriel li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În loc de concluzii

Implicat deja în dosarul Samson, Nichita se vede acum acuzat într-un dosar cu adevărat greu. Este vorba de mită, de trafic de influență, de malversațiuni cu fonduri europene. Un dosar SERIOS, cu implicații. Pentru că toate acuzațiile procurorilor maschează, de fapt, chestiuni cu adevărat penale: cum ajung banii la Nichita? În ce mod? Nu e chiar simplu să manevrezi, contabilicește vorbind, 1,5 milioane d eeuro. În plus, e implicat și personalul Primăriei Iași – pentru că ”fentarea” unei licitații se face cu ajutorul ciumpalacilor din Primăria Iași, ciumpalaci conduși acum de Chirica. Prin urmare, noul dosar al lui Nichita ar trebui să ducă, logic, la alte arestări.

Însă lucrul ce ridică semne uriașe de întrebare este altul: amestecul oamenilor de afaceri.

Poza de mare strateg în ale afacerilor, poza de om de succes… ei bine, toate acestea se dovedesc, în România, simple poze. Secretul succesului NU e munca asiduă, nu cinstea, nu pregătirea temeinică. NU. Cheia succesului este MITA. Relațiile, pilele, șustele, învârteala – toate acestea ridicate la un alt nivel cu ajutorul banilor europeni…

Deocamdată, DNA pare a fi determinată a schimba această stare d elucruri. Sperăm să urmeze și alții; iată lista.

Who,s next?!

Giani Canschi – partener de afaceri al fratelui lui Emilian Eva. Satelit al grupului G5, despre care am făcut vorbire.

Viorel Roman – supranumit ”calu popii”, fost mare învârtelnic al spațiilor comerciale din Iași. Afacerile sale cu spații și implicarea în dosarul DEXIA îl face un candidat serios la postul de ”următorul arestat”.

Marius Bodea – umflățelul șef al Aeroportului Iași, din care a făcut punctul terminus al fufelor lansate de PNL în spațiul public. Afacerile derulate la Aeroport ar trebui anchetate ceva mai atent, mai ales că este vorba despre aceleași firme care au dus la arestarea lui Mardarasevici. Sperăm ca DNA să readucă zâmbetele pe mutrele pleoștite din PNL Iași – dezumflate de alegerea pe care Gorghiu&Vlaga au impus-o la Iași.

Dumitru Tomorug – șef al direcției tehnice al Primăriei Iași, urmașul lui Chirica și lingăul șef al instituției. Este, practic, manevrantul principal al caietelor de sarcini care au dus la câștigarea licitației de către UTI Grup.

Maricel Popa – secretar de stat, patron ale cărui firme intră suspect de repede în faliment.

Victorel Lupu – care, ca fost șef al Direcției Economice și Finanțelor Publice Locale, ar fi trebuit să sesizeze neregulile în plățile efectuiate contractorilor din proiectele Primăriei iași. Chestie care nu s-a petrecut…

Toți foștii prefecți ai Iașului care nu au sesizat neregulile comise la Primăria Iași – inclusiv Bodea, Lupu și, actualmente, Cârlan.

Cu alte cuvinte, TOȚI decidenții din PNL și PSD Iași.

Vom reveni.

Daniel Vlas